TRE® (Stressz, izomfeszültség és traumaoldó gyakorlatok) gyakorlati megtapasztalása

 

A műhely absztraktja

A TRE® (Tension and Trauma Release Exercise) egy olyan testközpontú módszer, amely a szervezetünk saját képességét ébreszti fel és használja a stressz, feszültség és trauma oldására.
Dr. David Berceli PhD által kidolgozott módszer a neurogén remegést használja, melyet 7 egyszerű gyakorlattal hívunk meg, hogy aztán, fekvő helyzetben tudjuk a testünk nyújtotta mozgásokat és érzéseket kísérni. A remegéshez a provider (nem született még hivatalos magyar megfelelője) biztonságos teret biztosít, melyet végig fenntart és kíséri a klienst. A folyamat során a gyakorlóból úgy szabadulnak fel korábbi feszültségek/traumák, melyekhez azok kognitív megfogalmazására nincs szükség. A kliens tudattalanul fér hozzá a limbikus rendszeréhez.

A módszer előnye, hogy annak elsajátításával, az önszabályozás biztonságos használatával, képesek legyünk kíséret nélkül is gyakorolni. A gyakorlás történhet egyedül vagy csoportban.
PTSD, szexuális abúzus stb esetén a TRE® sikeresen kombinálható más terápiákkal (pl.: pszichoterápia).
Császármetszéssel és komplikáltabb hüvelyi szüléssel szült édesanyák esetében a testérzetek nagyon gyorsan behívják a műtét utáni, beavatkozás utáni érzeteket. A testre fókuszálva segíthetünk visszaépíteni a testbe vetett bizalmat és a test bölcsességére ráirányítani a figyelmet. A műtét során létrejövő faszciális változások is pozitív irányban mozdulnak. A lelki blokkok vagy a fizikai változások/sérülések okán létrejött szexuális zavarok (melyek nem magyarázhatóak a postpartum hormonális változásokkal) is előnyös irányba változhatnak (férfiaknál merevedési problémák, nőknél anorgazmus, csökkent libidó, vaginizmus stb.)

 

Műhelyvezető: Veisenberger Eleonóra biológus, dúla, perinatális szaktanácsadó, Spinning Babies® Szülő Oktató, TRE® Provider

Második gyermekem születésével egyértelműen megfogalmazódott bennem, hogy a szülésünk és a születésünk is egy erősen lelki folyamat. Az egyetemen a testi oldalát tanultam a lelki oldaláról hol saját tapasztalatom során, hol más anyákkal beszélgetve, hol a témába illő cikkek olvasásakor bukkantam. Érdekelt annyira a téma, hogy a gyógyszeripari állásom hátrahagyva dúlaként kezdtem édesanyákat és édesapákat kísérni. 2021-ben végeztem az ELTE PPK-n Perinatális szaktanácsadóként. Az ELTE-s tanulmányaimmal részben párhuzamban végeztem el 2020-ban a Spinning Babies®Szülő Oktató képzést Ausztriában, illetve 2021 tavaszán zárul a TRE®Provider képzésem. Mind a két képzés erősen testfókuszú mégis segíti a lelki folyamatokat. Testünk és a pszichénk összefonódik mint az összekulcsolt ujjak. A megközelítés iránya személy, történet és módszerfüggő. Perinatális szaktanácsadóként a fent említett módszerekkel nem csak a várandósság és szülés során, de a fogantatás időszakában (megtermékenyítési nehezítettség, szexuális problémák) és a szülés után (szülési traumák, feszültségoldás) is tudok módszert kínálni nem csak női, de férfi klienseknek is.

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.