„Terápiás tapasztalatok a perinatális időszakban jelentkező szexuális zavarokról és kezelésükről” előadás

 

Az előadás absztraktja: 

Azt hittem ismerem a testem, de most valahogy másképp működöm…”, „Azt mondja szép vagyok, de most sokkal inkább az anyát látja bennem…”, „Úgy szeretnék vágyni rá, és sajnálom is őt, hogy most egyszerűen nem megy…” A fenti mondatok szemelvények azon pácienseim gondolatai közül, akik szexuális életük negatív, számukra frusztráló változásáról számoltak be a perinatális időszakban. Gyakran a testkép változása, érzelmi és hangulati tényezők, a párkapcsolatban történő átalakulás, társadalmi tabuk és információhiány állnak a probléma hátterében, ám számos más tényező is befolyásolhatja ebben az időszakban a szexualitás kapcsán jelentkező nehézségeket. Előadásomban az elmúlt évek pszichoginekológiai ambuláns munkája során szerzett tapasztalataimat szeretném megosztani a várandósság alatti és a szülés utáni időszakban jelentkező szexuális zavarokról és azok kezeléséről. Kitérnék a terület aktuális nemzetközi protokolljainak és kutatási eredményeinek ismertetésére és esetrészletek is bemutatnék. Az ambulanciánkhoz fordulók között igen ritka, hogy valaki kifejezetten a perinatális időszakban jelentkező szexuális zavarok megoldásához kér segítséget, ám a hozzánk fordulók jelentős része a kivizsgálás alatt beszámol ilyen problémákról. Az előadásommal célom, hogy felhívjam a figyelmet a perinatális szexuális zavarok gyakoriságára és jellegére, valamint lehetséges megoldási lehetőségeire.

 

Előadó: Illés Szilvia klinikai szakpszichológus

A Károli Gáspár Egyetemen szereztem meg a pszichológusi diplomámat, majd a Semmelweis Egyetemen klinikai szakpszichológusi képesítésemet. 2014 óta dolgozom a Semmelweis Egyetemen, rezidenséveim alatt pszichiátrián, klinikai szakpszichológiai ambulancián, belgyógyászaton, haematológián és nőgyógyászati osztályokon végeztem pszichológusi munkát, emellett az oktatásban is részt veszek azóta is. 4 éve dolgozom az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, ahol pszichoginekológiai ambulanciát működtetek, és a fekvőbetegek pszichológiai ellátását-, valamint a PIC osztályokon fekvő gyermekek szüleinek pszichés gondozását végzem. 

Elvégeztem az Integratív Pszichoterápiás Egyesület módszerspecifikus képzését, emellett mediátori és szenzoros integrációs terapeuta képzettségem van, melyet elsősorban a koraszülött gyermeket nevelő családok megsegítésére használok. A pszichológiai tanulmányaim elején dúla lettem,12 éve foglalkozom intenzíven a perinatális területtel.

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.