A szexualitás témájának megjelenése az anya-magzat kapcsolatanalízis során

 

A műhely absztraktja: 

Az anya-magzat kapcsolatanalízis az anya és magzatának, lehetőség szerint az anya-magzat-apa kapcsolatának erősítésére, támogatására kidolgozott módszer. A szexualitás, mint téma, gyakran csak áttételesen jelenik meg. Az anamnézis felvételekor kiderülhet korábbi szexuális abúzus, de figyelemfelkeltőek lehetnek korábbi vetélések, fogantatási zavarok, és így az in vitro fertilizáció szükségessége is.

A házasságon belüli szexuális erőszakból/szexuális abúzusból fogant baba elfogadása problematikus, nehéz a kismama számára. Szexuális erőszaknak számít a reproduktív jogok korlátozása is, vagyis a fogamzásgátlás akadályozása vagy éppen kényszerítése, a terhesség vagy abortusz kényszerítése. A genogram használatával a transzgenerációs folyamatok is tetten érhetők.

Valószínűleg abban az esetben, ha a kismama szexuális élete kiegyensúlyozott, harmonikus, párkapcsolata/házassága stabil, akkor a magzat felől sem érkezik ezzel kapcsolatban visszajelzés.

Az anya-magzat kapcsolatanalitikus munkacsoport műhelye ebben az évben is történeteket mesél. Történeteket a múltról, sérülésekről, és történeteket ezeknek kapcsolatanalitikus megoldásairól.

 

Előadó: Dobiné Olasz-Papp Nóra kapcsolatanalitikus, dúla, szülésfelkészítő, vendégbaba gyászcsoport vezető

Várandósok, leendő és gyakorló szülők segítője, támogatója vagyok 2012 óta. Ezen az úton mellettük állok anya-magzat kapcsolatanalitikusként, elvégeztem hordozási tanácsadói és több, szoptatást támogató tanfolyamot is, emellett dúlává váltam, szülésfelkészítővé és vendégbaba gyászcsoport vezetővé. Hosszú évek munkája ez és továbbra is célom a tanulás, képzések elvégzése ezen a területen.

 

Előadó: Dr. Hadházi Éva PhD pszichológus, kapcsolatanalitikus, MPPPOT elnökségi tag

A Károli Gáspár Református Egyetem, Pszichológiai Intézet Fejlődéslélektani Tanszékén oktatok egyetemi docensként. Kutató munkám középpontjában a gyermeket váró szülők, párok és családok kapcsolati jellegzetességeinek a vizsgálata áll. Mint családterapeuta és gyakorló pszichológus, várandós relaxációval, anya-magzat kapcsolatanalízissel, kooperatív tanácsadással dolgozom. Elsősorban gyermeket tervező és várandós anyákat, párokat kísérek, segítve, hogy minél harmonikusabb kapcsolatot tudjanak kialakítani magzatukkal, kisbabájukkal és egymással, ebben a mindannyiunk számára igen érzékeny időszakban. Tagja vagyok a Magyar Pre és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság vezetőségének, valamint az Anya- magzat Kapcsolatanalitikus Munkacsoport vezetését látom el.

 

Előadó: Dr. Somkövi Ágnes orvos, anya-magzat kapcsolatanalitikus, kiképző

Orvos, homeopata, anya-magzat kapcsolatanalitikus vagyok, elkötelezett híve a prevenciónak. Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy a még meg nem született gyermekeket is támogassuk egészséges fejlődésükben. Erre a Hidas-Raffai Anya-magzat kapcsolatanalízis módszere nagyszerű lehetőséget nyújt. Praxisomba akár kismamák, akár betegséggel küzdő nők és férfiak jelentkeznek, a pre- és perinatális életidő feltérképezését kiemelt jelentőségűnek tartom.

 

Előadó: Lipcsei Márta pszichológus, kapcsolatanalitikus

Pszichológiai tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen végeztem. Módszerspecifikus képzéseim: 2009-2011 Kende Hanna Gyermekpszichodráma, 2011-2012 Anya-magzat kapcsolatanalízis. 2011-től dolgozom a kapcsolatanalaizis módszerével várandós kismamákkal.

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.