Testhatárok és énhatárok - Közelség és távolság szabályozása, és a biztonság kialakítása a diádikus térben

 

A műhely absztraktja: 

A biztonságos interperszonális tér kialakítása és az érintés alkalmazása különösen fontos és elkerülhetetlen a perinatális munkában és időszakban. Jelentősége többek között a tapasztalat szerzésben (én-másik, saját-másik test, kapcsolati tér, stb.), a kapcsolatok elmélyítésében, a biztonság alakításában, a bizalom felépítésében, a szerelem/szeretet megélésében és a testi, fizikai, pszichikai intimitást alakító verbális-nonverbális dialógusokban van. A személyes térben a közeledés pszichofiziológiai és pszichofizikai határai összekapcsolódnak, elmosódnak, és újraalakulnak, hatást gyakorolva ezzel a biztonság megélésére és a szakmai, személyes és intim interakciók kimenetelére.

A workshopon betekintést nyerhetünk a kontaktus teremtés minőségeibe, típusaiba, mélységeibe, lehetőségeibe.

 

 

Műhelyvezető: Horváth Éva szomato-pszichoterápiában képződött perinatális szaktanácsadó, mozgásfejlesztő, sportrekreátor.

Érdeklődésem középpontjában nem csak az egyes mozgásrendszerek és fejlesztő programok állnak, hanem a test-lélektani összefüggéseinek fejlődésbe, testbe, mozgásba, dinamikus rendszerként való működésbe ágyazottsága is foglalkoztat.

Az évek során fontossá vált számomra test és mozgás fejlődésének kapcsolatba ágyazottsága, annak hatása a testi, mozgásos fejlődésre, ezen keresztül a személyiség szerveződésében, a test kritikus pillanatokban, téthelyzetekben való működésének betöltött szerepére. Perinatális, szomatopszichoterápiás tanulmányaim, hosszú évek óta - teljes életkorívben - végzett mozgásfejlesztői gyakorlatom mellett többek között segítséget nyújtanak a szociális és kognitív tapasztalatokon keresztül történő tanulás minőségeinek összehangolásában. Haptonómiás szemléletem a manuális és mozgásfejlesztő gyakorlatomban - fogantatástól az időskorig - a pszicho-bio-fiziológiai határok közelség-távolság szabályozásában nyújt hatékony segítséget a kliensekkel (magzat, baba, felnőtt) történő munkámban.

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.