"Terápiás tapasztalatok a szexualitásról - az intrauterin élmények hatása és terápiás korrekciója" - előadás

 

Az előadás absztraktja: 

Sokszor merül fel a terapeutában: bizonyára erős a szexuális tapasztalatok hatása a mindennapi viselkedésre, de oly nehéz ezt valóban megérteni. Tabu téma volt sokáig, ma már ez a tiltás oldódni látszik. Ugyanakkor mintha egy új tabu alakulna ki: ne hánytorgassuk a múltat, most ezt „érzem” – és ez a fontos. „Mostani vágyaimat szeretném most kielégíteni” – ez a jelszó a személyes térben és társadalmi nyomás alakul fokozatosan a múlt összefüggéseinek tiltására.

Az intrauterin hatások, összefüggések felismerése a mindennapi viselkedésben egy fontos, szinte ismeretlen korrekciós lehetőség a terápiában. Ugyanakkor óriási energiák mozdulnak be a születés környéki élmények hatására. Ennek felismerése, leírása különösen értékes kutatási lehetőség lesz, de még gyerekcipőben jár. Az előadásban kísérletet teszek néhány összefüggés felmutatására:

  • Az „elveszett iker” szindróma egyik már leírt összefüggése a partneri szexuális kapcsolat fokozatos átalakulása testvérivé.
  • Kevéssé ismert a szerelmes vonzalomra gyakorolt befolyása, amikor érett, felnőtt emberek szinte felelősségüket és józanságukat hátrahagyva vetik bele magukat egy új szerelembe.
  • Egy nehéz születési élmény megnehezítheti a szexualitás megélését, örök vágyakozás marad az osztályrésze. Mindig csak elérhetetlen személy lesz a – gyakran titkolt – szerelem tárgya.
  • A születés utáni szeparáció talán a legáltalánosabb problémás kapcsolati trauma: a jó anya és a rossz anya széthasadása már ekkor megkezdődhet, aminek eredménye lehet a nemi identitás változása, a folyamatos párhuzamos kapcsolat vagy a szexualitás leválása az élő kapcsolatról, a pornográfiás függőség.
  • Az intrauterin élmények hatására elakad az utódok vállalása.
  • a sort sajnos hosszan lehet folytatni…

Az előadásban terápiás folyamatokat mutatok be, ahol sikerült változást generálni. A legnehezebb kérdés: hogyan lehet a perinatális hatásokat elválasztani a szülők személyiségének és a transzgenerációs hatásoknak a befolyásától. A terápiában nem lehet ezt elérni, de változást igen. Reméljük, a jövő tudományos kutatásai mélyebben feltárják ezeket az összefüggéseket.

 

Az előadó: Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.