"Védőnők kiégése hazánkban a COVID-19 járvány előtt és után" - előadás

 

Az előadás absztraktja:

A Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer, azaz a „védőnőség” Hungarikum, nincs még egy ilyen a világon. Olyan komplex és preventív ellátást nyújtó szolgálat, amely végigkíséri a családokat a fogantatástól a felnőtté válásig. Ezt a családok mentális egészségét is messzemenőkig meghatározó munkát csak a prevencióra magasan képzett szakemberek révén képes ellátni. Vizsgálatunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy figyelünk-e ezeknek a fontos szakembereknek a mentális egészségére? A rendelkezésünkre álló eszközökkel segítjük-e őket abban, hogy maximális hatékonysággal tudják ellátni a feladataikat? Országos vizsgálatunkban szinte valamennyi megye védőnői vettek részt, önkéntes, anonim alapon. Hazánkban 2015-ben készült az orvosok kiégésével foglalkozó vizsgálat, de tudomásunk szerint védőnőket korábban hasonló jellegű kutatásba ilyen nagy esetszámban nem vontak be. Mivel az adatfelvétel a covid előtt kezdődött és a covid után is folytatódott, így lehetőségünk volt a pandémia hatásának az elemzésére is. Az előadásban a Maslach-féle kiégés kérdőívvel nyert eredményeinket kívánjuk bemutatni.

 

Előadó: Dr. Kovácsné Dr. Török Zsuzsa PhD klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta // DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Török Zsuzsa 1985 óta dolgozik a Debreceni Egyetemen. A Szülészeti Klinika Pszichológiai Szakrendelésén munkatársaival több területen elsőként végzett kutatómunkát Magyarországon. Ezek közül a legfontosabbak a következők: a depresszió előfordulása különböző szülészeti és nőgyógyászati betegcsoportokban, a perinatális halál pszichés vonatkozásai és terápiás lehetőségei, szexualitás és terhesség, illetve az együttszülés pszichés vonatkozásai, szülészeti-nőgyógyászati beavatkozások pszichés hatásai. Magyar nyelvű közleményei, könyvfejezetei is úttörő munkát képviselnek a szülészeti-nőgyógyászati pszichoszomatika területén. Járóbeteg ellátás keretén belül több mint 30 éve segíti azokat a házaspárokat, akiket a gyermekvárás, gyermekvállalás folyamatában nehézségek elé állítja az élet. Hazai és külföldi konferenciákon, továbbképzéseken áll ki a családközpontú szülészeti ellátás alapelvei mellett.

Alapító tagja a Magyar Hospice gyásszal foglalkozó munkacsoportjának, a Napfogyatkozás Egyesületnek és a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaságnak.

Tagja az International Society of Psychosomatic Obstetrics and Gynecology illetve a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság vezetőségének, valamint ellátja a Perinatális Veszteség Munkacsoport vezetését.

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.