"Lánglovag eszköztár, avagy hogyan oltjuk mi a kiégés tüzét?" - előadás

 

Az előadás absztraktja:

Munkánk során akár mi kísérünk szüléseket, akár a dúlatársaink történeteit hallgatjuk az esetmegbeszéléseken, minden esetben találkozunk a kiégés valamilyen tünetével vagy együttesével. Szinte már csak annyi a kérdés egy-egy eset feldolgozása során, hogy a történetben hányan és mennyire érintettek?
Az utóbbi néhány év rengeteg, komoly stresszel járó változást hozott mindannyiunk életébe. Berobbant a váratlan és a sérültek száma mai napig nem ismert. A világjárvány, a háború, a klíma- és gazdasági válság mellett a hazai szülészeti ellátásban történt változások is állandósult feszültséget, szorongást okoznak az egyénben, ez is az oka annak, hogy az orvosok, bábák, szülésznők, védőnők, gyermekorvosok és az anyák, apák jelentős része szenved a (ki)égési sebektől.
Igen, mi dúlák is, több irányból is. Anyaként, magánemberként, szakemberként is...
Ez az érzelmi parázsonjárás nagyon hasonlít az időnkénti szülőszobai légkörhöz, amiben mi is tevékenykedünk. Az a támogatás, biztonság és elfogadás, ami több száz nőnek és férfinak, apának és anyának adott menekülési útvonalat az évek során most reménysugár lehet.
Előadásunkban azt a kérdést járjuk körül, hogy felismerve, hogy a társszakmák képviselőinek mi jelenleg a legégetőbb problémája mi az, amivel a magunk módján segíteni tudjuk a tüzek oltását, úgy, hogy közben mi se váljunk a lángok martalékává?

 

 

Előadó: Békés Emőke vagyok, szülésfelkészítő és családkísérő dúla, képzésben lévő pár- és családterapeuta. Három felnőtt lánygyermekem van és egy két és fél éves kislányunokám, aki a születésével végtelen sok örömöt hozott az életembe.
Egyéni konzultációk, segítő beszélgetések keretében kísérem a leendő anyákat és apákat a szülővé válás folyamatában, és arra törekszem, hogy érzelmi, fizikai és informatív támogatást nyújtva, az általuk eltervezett szülésélményhez segítsem őket. Kísérésem igényük szerint a gyermekágy időszakában vagy még tovább is tart. Jelenleg a Magyar Családterápiás Egyesület rendszerszemléletű pár- és családterápiás képzésének szupervíziós szakaszában tartok, így még komplexebben tudom segíteni a hozzám forduló családokat. 2004. óta szervezek dúla alap- és továbbképzéseket, melyben trénerként dolgozom.
Az elmúlt két évtizedben több száz olyan nőt képeztem, akik elhivatottságot éreztek e segítői hivatás iránt. Dúlatársaimnak havi rendszerességgel csoportos esetmegbeszélést illetve egyéni szupervíziót biztosítok. 2009 óta szakmai vezetője vagyok a Békés Dúlakörnek. A dúlai hivatás az életem fontos része, mindemellett, az egész élet „dúlaság”. Egy attitűd, viszonyulás. Helyzetekhez, emberekhez. Szülőszobán innen és túl.

 

Előadó: Dézsi Réka vagyok. Eredetileg iparművészként diplomáztam. Aztán az élet elsodort, végül a szülőszobában kötöttem ki, születésem után másodszor, szülőnőként. Abban a folyamatban, amikor a kisfiam engedtem földi útjára valami végérvényesen megváltozott bennem. Elvarázsolt az erő, ami szüléskor jön a nőkhöz, megbabonázott a baba-illat és az oxitocin függővé tett. Ugyanakkor rájöttem, hogy nagyon nincs ez így rendben. Nagyon nem jó az, hogy anyaként nekem kell alkalmazkodni egy mások által írt protokollnak. A születésben mindenkinek jár a tiszta lap, mert a baba érkezésével anya és család születik.
Ez az érzés terelt a dúlaság felé. Megszámlálhatatlan képzésen vettem részt, mindegyik adott valamit, amit használni tudok nap, mint nap. Több, mint 230 szülést kísértem. Majd dúla-trénerré tett az élet.
11 év alatt 90 képzést tartottam, több, mint ezer nőnek és férfinak mutattam egy irányt. Azt a támogatást, amiben én magam hiszek. Európában 17 városban tartottam tréninget magyarul, angolul és románul is. Ahogy nőttek a gyerekeim, érdekelni kezdett a szülésen túli világ. Az élet működési dinamikája, a fejlődés, a lélek, a test és a szellem összhangja. Mindig a globális felfogás képviselője voltam, törekszem a cselekvő szeretet megélésére.
4 éve kibővítettem a tréningjeim üzleti vonalon is, a vállalkozói szférában kezdtem el kommunikációs, együttműködési, gondolatmód-váltó, attitűd formáló tréningeket tartani, coach lettem és szervezetfejlesztési tanácsadó.
Hiszem, hogy a fájdalmakat, traumákat, életeseményeket be lehet integrálni a személyiségbe, meg lehet találni az üzenetüket és fejlődni lehet általuk, még, ha olykor-olykor fájdalmas is, de a hullámzás az élet része, és a folyamat része. Alázattal, odafigyeléssel, gyengéd szelídséggel a legnehezebb kontrakciót is meg lehet szelídíteni és a segítségével magasabb szintre tudunk emelkedni. Ezen az úton tudom segíteni a hozzám fordulókat, kortól, nemtől függetlenül.



Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.