"Szülői kiégés - Hogyan tudunk mi, szakértők segíteni?" - workshop

 

A workshop absztraktja:

Kapcsolódásra születtünk: születésünk első pillanatában már keressük a megtartó-fenntartó biztonságot.

A szülőségben az egyén feladata ezt a biztonságot megadni gyermekének. Ám, elérkezik az a pillanat (sok tényező összessége, hogy mikor), amikor maga a szülő kiég ebben a szolgálatban és már nem tudja ezt a biztonságot nyújtani sem gyerekeinek, sem a családjának. A szülők végtelenül szeretik gyermeküket, és hiszünk abban, hogy mindegyik a lehető legjobbat és legtöbbet teszi a gyermekeiért. Ez a sok munka a kapcsolatért, a környezeti hatások (akár a COVID is) ahhoz vezet, hogy elveszíti a kapcsolódást önmagával, és a gyermekével.

A workshop első felében a kapcsolódás létfontosságú szerepéről beszélünk, ennek idegrendszeri mechanizmusára is kitérünk. Mi zajlik a szülőben, az anyában, amikor kiég? Mit kezdjen az érzéseivel? Beszélünk az érzelmek megéléséről, a testtudatosságról, ugyanakkor kitérünk arra is, hogy mekkora szerepe van ebben a közösségnek. A kisközösségek megszűntek, az édesanyák magányosak, ráadásul rengeteg vád éri őket azt illetően, hogy mit kellene jobban csinálni.

Megfigyelhető a szülők rendszerszintű elhanyagolása. A szülők és gyerekek egyaránt nap mint nap megélhetnek kapcsolódásvesztett állapotokat, feldolgozatlan kicsi és nagy nehéz érzések, stresszek raktározódhatnak el. A kapcsolódásvesztés ha szisztematikusan zajlik, ahogy a mai társadalomban, érzelmileg-mentálisan fenntarthatatlan családmodell kialakulásához, és azokhoz a nagyon általános családi nehézségekhez vezethet, amikkel szakemberként gyakran találkozunk (kiégés, mentális problémák, tanulási nehézségek, stb.).

Az általunk oktatott eszközök nagyon alkalmasak a kiégés megelőzésére, apró, kicsi lépésekben.

Érintjük majd Porges polivagális elméletét és Perry neuroszekvenciális modelljét is, de leginkább gyakorlati eszközökre szeretnék fókuszálni.

A workshop során eszközöket mutatok be, melyeket mi, szakértők fel tudunk ajánlani a kiégett-fásult szülőknek.

 

 

A műhely vezetője: Jacsó Ágota kommunikációs és mentálhigiénés szakember, a "Kapcsolódó Nevelés" oktatója // Kapcsolódó Nevelés Egyesület // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jacsó Ágota vagyok, 5 gyermek édesanyja (6.a pocakban). Kommunikációs tanulmányaimat Marosvásárheléyen végeztem, pszichológiából érettségiztem, de az Élet csak 2013-ban sodort ismét a lélektan felé: először a Kapcsolódó Nevelés útján, ahol önismeretről és az idegrendszerről tanultam. Akkor eldöntöttem, hogy szülőkkel, édesanyákkal szeretnék foglalkozni, nekik segíteni. Azóta több szász családdal találkoztam, Erdélyt és Magyarországot járva, igyekszem segíteni a szülőknek a gyerekeikkel való kapcsolatban, önmaguk megismerésében. Egyesületünknél a szülőknek gyakorlati eszközöket mutatunk arra, hogy a gyereknevelés könnyebb és szeretetteljesebb legyen a mindennapokban.
2019-ben Orosz Katalinnál egy éves autogén tréningen is részt vettem, majd az ő buzdítására felvételiztem a Károli Gáspár Egyetem mentálhigiénés szakára. Úgy éreztem, hogy szeretnék több szakmai tudást elsajátítani és egyénileg is segíteni azoknak, akik hozzám fordulnak. A csoportos foglalkozásokon a szülők rájönnek, hogy a jobb kapcsolat kulcsa önmaguk megismerése, így lehetőségük nyílik egyéniben is folytatni a munkát. Ezzel párhuzamosan, én is folyamatosan képzem magam és dolgozom önmagam megismerésén-Meggyőződésem, hogy minden szülő jó, és a legjobbat szeretné a gyermekének.

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.