I/3. "Megpihenni Önmagamban - Testtudatosság, mint erőforrás a Bodywork módszerével" - workshop

 

A workshop absztraktja:

Megállni. Megérezni. Közel lenni. Megpihenni… És újra elindulni.


Ebben az együtt töltött időben ahhoz az “erőforrásunkhoz” fordulunk, amely minden pillanatban a rendelkezésünkre áll: a testünkhöz. A testünkkel való kapcsolódás által lelassulhatunk, kapcsolódhatunk szükségleteinkhez, hiányainkhoz, illetve erőforrásainkhoz, és átélhetővé válhatnak az érzelmeink. A foglalkozás során megtapasztalhatjuk, hogy látunk, és látva vagyunk. Hogy támaszt kapunk, és támaszok vagyunk. Hogy tudunk úgy közel lenni másokhoz, hogy közben közel maradunk önmagunkhoz. Hogy pihenhetünk és mozdulhatunk úgy, ahogy az nekünk jólesik. És hogy észrevehetjük, hogy vannak társaink, akikkel együtt, kart karba öltve haladhatunk az élet rögös-áramló útjain. És ha kimerültségünkben el is szigetelődtünk, mindig van lehetőségünk visszakapcsolódni az élet áramlásába.


Módszer: A Bodywork egy testből kiinduló, mozgásterápiás alapokon nyugvó önismereti módszer, mely kiemelten foglalkozik a perinatális időszakkal. A Bodyworkben a testtudatosság segítségével felismerjük és átélhetjük (akár elnyomott) érzelmeinket, gondolatainkat, működési mintáinkat, és így dolgozhatunk önismereti témáinkon is. E sajátélményt nyújtó workshop során szavak nélkül, megajánlott instrukciók alapján mozdulunk. Előírt mozdulatok nincsenek, a tapasztalásainkat az adott pillanatban megélt érzelmeink és testünk szabad áramlása irányítja. A megérkezést, ellazulást zene is segíti, a folyamat végén pedig lehetőség lesz az átélt élmények verbális megosztására, ezzel elősegítve a kognitív szinten történő tudatosítást, illetve a pozitív minták átültetését is a sokszor kihívásokkal teli mindennapjainkba.

 

Előadó: Göncz Diána alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, Bodywork csoportvezető asszisztens, tanár // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tanári, kommunikációs és coach végzettségemet először ötvözve az Országos Egészségfejlesztési Intézet keretein belül védőnők számára fejlesztettem és facilitáltam kommunikációs és konfliktuskezelési tréningeket 2014-2015 között. Önkéntesként a PAF (Pozitív Attitűd Formálás) által szervezett “Az emberibb egészségügyért” c. konferencián facilitáltam egészségügyi dolgozók számára tartott csoportfoglalkozásokat. 2017-ben pedig elvégeztem a Bodywork Egyesület 3 éves képzését, és azóta vezetek különféle Bodywork foglalkozásokat, workshopokat, csoportokat. Időközben fitoterapeuta és alternatív mozgás- és masszázsterapeuta is lettem az Országos Kórházi Főigazgatóság természetgyógyászati vizsgáinak sikeres abszolválásával. Az utóbbi 1 évben kifejezetten stresszoldás fókuszú foglalkozásokat tartok, többek között a Magyar Történeti Múzeum egy rendhagyó programjában vezettem két társammal egy-egy 1,5 órás “belső tárlatvezetést” tánccal és mozgással.

 

Előadó: Sebő Júlia klinikai szakpszichológus, Bodywork kiképző-csoportvezető, jógaoktató // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2000-ben végeztem az ELTE Pszichológia szakán. A szülés, születés, az élet be- és kilépési pontjai az egyetemi évektől kezdve foglalkoztattak. A 2001-es MPPOT konferencián bemutattam a szakdolgozatomhoz végzett kutatás eredményét, melynek hagyományos kórházi, alternatív kórházi és otthonszülés-élmények összehasonlító vizsgálata volt a tárgya, és Varga Katalin volt a konzulense.

2004-2008 között a Kheiron központban Orosz Katalin mellett asszisztáltam felnőttek születésélményének feldolgozását célzó, testmunkán alapuló “születéscsoportokon”, és az itt szerzett tapasztalatainkat a 2006-os MPPOT konferencián egy közös előadásban osztottuk meg. A perinatális időszakkal kiemelten foglalkozó svájci pszichoanalitikus Franz Renggli volt még rám szakmailag nagy hatással.

Másik érdeklődési területem a test és lélek egymásra hatása, illetve a testtudatosság, a testünkkel való újrakapcsolódás általi gyógyulás, fejlődés lehetőségei. E mentén mélyedtem el a jógában, tanultam táncterápiát Wilfried Gürtlertől, valamint egyéb keleti és nyugati mozgásterápiás módszereket ismertem meg.

2006 óta tartok egyéni terápiákat. A Bodywork módszerrel 2008-ban találkoztam, Bodywork önismereti, illetve integrált pszichodráma és Bodywork csoportokat 2012 óta vezetek.

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.