APPPAH Live - Exploring Birth Psychology - 2023. május

Image

 

 

Az Amerikai Születéspszichológiai Társaság (The Association for Prenatal and Perinatal Psychology and Health - APPPAH) HÉTFŐ estékre meghirdetett INGYENES ONLINE előadássorozatot, beszélgetéseket szervez. Minden hónap egy adott témakört más-más szakértő meghívásával jár körbe. A májusi előadások házigazdája Liptákné Horváth Zsuzsanna, az MPPPOT alelnöke, az APPPAH elnökségi tagja. Ebben a hónapban két magyar pszichológus is szerepel a programban.

Az előadások ingyenesek, visszanézni az alklamakat azonban csak APPPAH tagsággal rendelkezők számára van lehetőség. Az alkalmak ANGOL nyelven folynak.

 

Prof. Varga Katalin, PhD

pszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE Affektív Pszichológia Tanszékének vezetője

Egyetemi oktatóként felfigyelt arra, hogy milyen méltatlanul mellőzött a pszichológusok oktatásában (de akár a tanárképzésben is) a szülés-születés témaköre. Pályája kezdetén ún. „speciális kurzusként” tartott e témáról órákat. Ebben az időszakban jelent meg a „Szülés-születés” c. könyv, amelyet Suhai Gábor társszerzésével jegyez. Az utóbbi években több kötet szerkesztőjeként járult hozzá korszerű szakanyagok megjelentetéséhez a SzüléSzületéS minősége, a nemfarmakológiai szülészeti fájdalomkezelés ügyében.

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal közösen gondozott Perinatális Szaktanácsadó posztgraduális képzés felelős vezetője és oktatója az ELTE-n.

 

2023.05.08-án, magyar idő szerint 18:00 - 19:00 között tartandó ONLINE angol nyelvű előadásán, a perinatális szaktanácsadó képzést mutatja be, összefoglalva annak 15 éves történetét és eredményeit.

JOIN US MONDAY

Image
Image
 Moffat Osoro
pszichológus, egészségügyi menedzser, a FreMo Születésház alapítója
Dátum & időpon: 2023.05.15. 18:00-19:00 (magyar idő szerint)
A FreMo Születésház Kelet-Afrika egyik legszegényebb területén élő anyák számára nyújt tiszteletteljes ellátást, szülészeti statisztikáik pedig kiemelkedően jók.
"Az 1980-as években születtem Kisiiben, Nyanza megyében, Kenyában, Kelet-Afrikában. Szüleim nyolc gyermeke közül én voltam a hatodik. Általában boldog családként éltünk, de a szegénység állandó kihívásokat támasztott. (...) A magánéletük védelme érdekében nem írok sokat a családomról, de a kihívások, amelyekkel találkoztunk, megtanítottak arra, hogy kiálljak magamért és másokért. A korábban felhalmozott megpróbáltatások és tapasztalatok adták az energiát ahhoz, hogy elindítsam a FreMo klinika projektet.
Amikor orvosi ellátást kerestem, sokszor elutasítottak. Tudtam, hogy megoldást kell találnom erre. Ez inspirálta az álmomat a jobb orvosi ellátásról, ami jobbá teszi a világot. Az orvosi ellátáshoz való hozzáférés Kenyában kihívást jelent a szegénység, a képzett szolgáltatók hiánya és a praxis működtetéséhez szükséges számos engedély miatt. Ilyen körülmények között egy orvosi intézmény létrehozása nem tűnt sétagaloppnak, de az én történetem, mint sok más emberé, arról szól, hogy megtaláljam a helyem, megbékéljek vele, és a lehető legtöbbet hozzam ki belőle."
 
A FreMo Születésház és alapítója, Moffat Osoro történetét Liptákné Horváth Zsuzsanna szakmai facebook oldalán olvashatják.
Image
Image
Image
Image

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.