Perinatális terápiás módszerek
Szerkesztette: Dr. Andrek Andrea PhD

 

Csokorba gyűjtöttük azokat a hazánkban is elérhető terápiás és segítő irányzatokat, amelyek hatékony támogatást kínálnak a fogantatás, szülés és gyermekágy idején. A felsorolt módszerek, irányvonalak bizonyára nem fedik le a kínálat teljes spektrumát, számos egyéb módszer is kínálkozik, amely ugyancsak járható utat mutat a felmerülő problémák megoldásra.

Szakemberként kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a hozzánk forduló kliens nehézsége túlmutat saját kompetenciánkon. E gyűjtemény rövid, tömör összefoglalóját adja azoknak a módszereknek, amelyek szakértői felé tovább küldhetjük klienseinket. Az egyes módszerekhez kínálunk további elmélyülési lehetőséget is honlapok vagy szakirodalom formájában.

Módszertől függően lehetőség van egyéni-, páros-, és családos (szülők és gyermekek, szükség esetén a tágabb család tagjaival kiegészülve) részvételre. Egyes módszerek egyéni, mások csoportos formában támogatják az őket megkeresőket. Egyes szemlélet képviselői egy-két alkalommal, mások néhány hetes vagy hónapos, megint mások hosszabb távú elköteleződéssel járó idői kerettel dolgoznak. Egy-egy alkalom lehet egy vagy több órás, ill. akár egyhuzamban néhány nap hosszúságú. Léteznek módszertanilag precízen körülhatárolt technikák, de van olyan is, ahol a terapeuta vagy tanácsadó szabadon, a kliens aktuális igénye vagy állapota mentén, vele közösen alakítja az alkalom témáját és lefolyását.  Egyes módszerek a problémát és érzelmeket verbalizálják és az elhangzottakra összpontosítanak, ugyanakkor vannak nonverbális hangsúlyú, a mozgást, testérzetet, légzést, képi megjelenítést, hangot vagy más önkifejező lehetőséget felhasználó lehetőségek is. Egy adott módszer koncentrálhat a jelenben felmerülő elakadásra, nehézségre, megint mások a háttérben meghúzódó okokat keresve nyúlnak vissza a múltba, a kliens korábbi életkorának történéseihez, emlékeihez és fantáziához, akár korábbi generációk életeseményeihez.

Az elmúlt 10 év során ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó Szakirányú Továbbképzésének hallgatói – akik maguk is a születés körül tevékenykedő szakemberek: szülésznők, védőnők, nővérek, dúlák, pszichológusok stb. – a bemutatásra kerülő perinatális terápiás módszerekkel és azok jeles képviselőivel, egyes esetekben az adott módszer kidolgozóival találkoztak. Az összefoglalók elkészítése, az anyagok összefésülése és rendezése számos kolléga körültekintő munkájának eredménye.

Igyekeztünk megmutatni, milyen szemléleti keretben dolgoznak egy adott módszer képviselői, mit tartanak munkájuk lényegi elemének; hogyan alakult ki az adott módszer; kiknek javasolják, ill. kik azok, akiknek kevéssé vagy kifejezetten nem ajánlják; hogyan zajlik az adott terápiás folyamat, mik az idői keretei és hol lehet elmélyülni, bővebben utána olvasni az adott irányzatnak, módszernek.

Reményeink szerint ez a válogatás gyakorlati segítséget nyújt a sokszínű terápiás világban való tájékozódáshoz.

 

"A testünkben benne van az egész élettörténetünk." Az Alexander technika egy olyan pszichofizikai módszer, amely a hibás, diszfunkcionális testtartási szokások, mozgásminták tudatosításával, majd ezek elhagyásával az optimális mozgásminta kialakulását eredményezi.

Az anya-magzat kapcsolatanalízis preventív és terápiás módszer. Feladata, hogy támogassa az anyát a várandósságával kapcsolatos esetleges konfliktusai, problematikus viszonyai rendezésében.

Az autogén tréning jelentése: önmagunkból eredő gyakorlás. A módszer az orvostudomány által elfogadott, bizonyított lehetőség, amely a koncentrált önellazítás rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlataival...

A Bowen technika az emberi test teljességét helyezi előtérbe, ami során a szervezetet mentesítjük a stressz blokkoktól. Ahogyan ezeket a blokkokat elkezdjük feloldani a szervezetben, bekapcsolásra kerül az úgynevezett öngyógyító mechanizmus, melynek következtében fizikai, kémiai és pszichés változások jönnek létre. Mivel a Bowen technika a non-invaziv beavatkozások közé tartozik így mondhatjuk, hogy az egyik leggyengébb érintésterápiás módszer.

A biográfiai munka arra ad izgalmas lehetőséget, hogy az emberi élettörténetek egyediségében rejtő csodákat kutassuk és a felfedezéseinket fejlődésünk, jóllétünk, testi- lelki- szellemi egészségünk szolgálatába állíthassuk. A szokásos pszichoterápiával szemben, amely a múltba nyúlik vissza és a negatív traumákat próbálja értelmezni és tudatosítani, itt a hangsúly a jövőre összpontosul.

A BMC nem más, mint egy képzeletbeli utazás az állandóan változó élő testben. A felfedező a tudat - gondolataink, érzéseink, energiánk, lelkünk és szellemünk összessége.

Az anyai fantáziák és szorongások meghatározzák az anya viselkedését, melyek a csecsemő körüli gondozási helyzetben megnyilvánulnak, és megfigyelhető módon alakítják az anya-gyermek kapcsolatot.

1. oldal / 6

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.