Biográfiai munka

 

A biográfiai munka lényege

A biográfiai munka arra ad izgalmas lehetőséget, hogy az emberi élettörténetek egyediségében rejtő csodákat kutassuk és a felfedezéseinket fejlődésünk, jóllétünk, testi- lelki- szellemi egészségünk szolgálatába állíthassuk. A szokásos pszichoterápiával szemben, amely a múltba nyúlik vissza és a negatív traumákat próbálja értelmezni és tudatosítani, itt a hangsúly a jövőre összpontosul.  Az emberek általában olyankor kezdenek biográfiai munkába, amikor valamilyen életkérdés feszíti őket (az élet értelme és célja, karrier bizonytalanság, magánéleti kérdések, anyagi vagy egészségi válsághelyzet stb.), és valami azt súgja, hogy ennek megoldásához azt kell jobban megismerni, hogy ki az az ÉN, aki ezt az életet éli, akivel az események történnek, akinek a jövőjét alakítani akarja.

Az önismereti és önfejlesztési utak közül talán leginkább azt segít felismerni, hogy ki vagyok ÉN, milyen a kapcsolódásom a világgal, mi az értelme az életemnek? Ki az a "valaki", az a magasabb lény, aki az életem eseményeiben megnyilvánul? Aki az érzéseimet érzi, a gondolataimat gondolja, aki a céljaimat megvalósítani törekszik? Ki az, akivé az eddigi életeseményeim során lettem, és ki az, akivé a jövőben válhatok, válni akarok? Az életút eseményeinek áttekintése és elmélyült vizsgálata önismerethez vezet, az önismeret a további fejlődés alapjává válik.

 

A módszer története 

Elméleti alapja a Rudolf Steiner nevéhez fűződő antropozófia. Steiner munkásságát széles körben a Waldorf pedagógia révén ismerhetjük, azonban számos kutatási területe mellett az emberi életút törvényszerűségeivel is foglalkozott.

Az antropozófia emberképén alapuló biográfiai munka létrejötte 1970-es években Gudrun Burkhard, brazil orvosnő, művészetterapeuta és biográfus tanácsadó és kollegája, Bernard Lievegoed holland pszichiáter, kutató és egyetemi tanár nevéhez kötődik. Ők, mint az Antropozófiai Társaság Orvosi Szekciójának tagjai gyakorló orvosoknak tanították a biográfia törvényszerüségeit, mint a terápiát kiegészítő lehetséget. Manapság világszerte elterjedt és eredményesen használják akár terápiás, akár szervezet- és közösségfejlesztési folyamatokban is.

 

A módszer menete

A biográfiai munkát végezhetjük egymagunk, egy bizalommal átszőtt csoportban vagy terápiás helyzetben. A biográfiáját megismerni vágyó ember, mint az adott témát – a saját életét – legjobban ismerő mester és a biográfus segítő, aki előkészíti a teret, és kérdéseivel igyekszik a megfelelő eszközöket adni a mester kezébe, hogy az új szemmel nézhessen eddigi életére és inspirálódjon a folytatás módjára.  A biográfiai beszélgetés mindig egyedi, nincsenek sablonok, és a felismerés, a megoldás, a következő lépés mindig abból születik, aki a kérdéseire keresi a választ.

 

Kinek ajánlott? 

A biográfiai munka segítségével vizsgált életút, élethelyzet során felismerhetjük mintáinkat, ráláthatunk az ismétlődésekre. Kialakul bennünk az érzék, hogy az egyes események mögé látva felfedezzük életünk mélyebb összefüggéseit, értelmét, az ittlétünk irányultságát, célját, és minderre embertársainknál is érzékenyé válhatunk.

Megtalálhatjuk életünk fő feladatait, és megláthatjuk, mi az, amit fontos lenne megtanulnunk vagy feldolgoznunk, meggyógyítanunk magunkban.

Ezáltal ajánlható mindenkinek, akiket a fontos életkérdések feszítenek, akik bátran és kitartóan foglalkoznának életük eddigi örömeivel és nehézségeivel, így különösen hasznos lehet perinatális időszakban is.

 

Alkalmazása perinatális időszakban

A biográfiai munka hatékonyan alkalmazható perinatális időszakban is mivel:

  • várandós kismamáknál segíthet a kialakuló félelmek, szorongások legyőzésében.
  • általa alkalmazója ráláthat arra hogy személyes és egyedülálló életünk hogyan illeszkedik a nagy “Egészbe”, hogyan kapcsol össze minket embertársainkkal. Így a felelősség, a fontosság fogalma új értelmet nyer ebben az időszakban is.
  • segítheti olyan saját viselkedésminták tudatossá tételét, és esetleg az ezekből fakadó problémáink feldolgozását, amik eredete a perinatális időszakig nyúlhat vissza.
  • “életút” vizsgálat, ami életünk egyik legfontosabb-legmeghatározóbb szakaszába nyújthat tudatosabb bepillantást, a gondok kezelése gördülékenyebbé válik így.

A biográfiai munka nem pszichoterápia, de hatékony előkészítője lehet egy terápiás folyamatnak azáltal, hogy letisztul, mit lenne érdemes átdolgoznunk. A bennünk rejlő kincsek feltárásával erőt meríthetünk az előttünk álló kihívásokkal való megküzdéshez.

 

Biográfiai segítők

2017-ben kezdődött el a holland biográfiai intézet magyarországi képzése 39 résztvevővel. A másfél éves képzés után a résztvevők biográfiai kísérővé váltak és néhányan közülük vállalnak biográfiai munka kísérést, segítő beszélgetéseket, előadásokat vagy csoportos munkákat is.

 

Források:

 

 

Az összegzőt készítette: Zátonyi Kinga

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.