Fiziológiai módszerek a természetes szülésért

 

Létszám: min. 8 és max. 12 fő részére tartunk műhelyeket 

Helyszín: egyeztetés alapján a megrendelő kórházban, vagy az MPPPOT által javasolt budapesti helyszínen

Időtartama: 8 óra

Időpont: egyeztetés alapján. Javasolt: 8:00 - 16:00

Dátum: egyeztetés alapján: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Részvételi díj: 20 000 Ft / fő (+ útiköltség adott esetben) 

Fénykép forrása: pexels.com

Image

       Gyakorlatorientált képzésre hívunk minden szülészetben tevékenykedő egészségügyi dolgozót. A várandósságban minden fájdalom egy jelzés. Bár nagyon általánosak ezek a tünetek, gyakoriságuk miatt azt hihetnénk, ennek így kell lennie, ezt el kell viselnie az anyának. Fiziológiás szemlélettel, megismerve a kötőszöveti háló egészen specifikus változásait várandósságban, lehet ezeken a diszkomfort vagy fájdalomérzeteken enyhíteni. Sőt, sokszor teljesen meg is szűnnek a panaszok.

            Bodyworkkel, magyarul testmunkával a várandós anya kötőszövetei optimális tónusba és egyensúlyba kerülhetnek, a méhen belül fejlődő magzat könnyebben és időben befordulhat fejvégű tartásba, megelőzhetőek a kényszertartások, majd vajúdáskor a beilleszkedési nehezítettségek, forgási rendellenességek.  A szemlélet mind várandósságban, mind szüléseknél nagyon hasznos lehet. Ehhez kínálunk manuális technikákat.

            A "Fiziológiai módszerek a természetes szülésért" műhelyen egy progresszív szemléletet ismerhet meg a szakdolgozó, amely tudást az élsport már régóta használ. A szülészetben nagyon hatékony, ha ismerjük a medence biomechanikáját. Az ízületek mentén a medencecsontok, keresztcsont mozgásai révén optimálisabb tér nyitható a medencebemenetnél, a kismedence üregében, illetve a kimenetnél. Ehhez kapcsolódó manuális technikák sokat tehetnek egy elhúzódó látencia szakasz aktívba fordulásáért, a magzat beilleszkedésért, a belső rotációért, a fájásgyengeség, aszinklitizmus, magas egyenes állás megelőzéséért és kezeléséért, az asszimmetrikusan nyíló méhszáj újra egyensúlyba kerüléséért és számos egyéb komplikáció elkerüléséért.

            A megismert szemlélet és technikák segíthetnek, hogy több anya szülhessen természetesen, a szakembereknek ritkábban kelljen medikális beavatkozással továbblendíteni egy megakadt vajúdást. Ebben a test saját képességeire alapozó szemléletben az egészségügyi dolgozók több olyan problémát előzhetnek meg nagyobb eséllyel, amelyek általában hosszú, nehéz, sok eszközt és beavatkozást igénylő vajúdásokhoz, illetve sürgősségi császármetszéshez szoktak vezetni. A vajúdó anyának és a születő magzatnak egy könnyebb szülési folyamat később a szopási képességekben, mozgásfejlődésben, a kötődésre való hangolódásban, és anyai posztpartum regenerációban is pozitívan köszön vissza. Az egészségügyi dolgozónak kiégés-megelőzőek azok a sikerek, amelyek egy-egy technika hatásosnak bizonyulásakor átélhetnek.

A műhely óraszáma olyan kereteket biztosít, melybe reálisan a szemlélet sarokpontjainak megismerése és a manuális alaptechnikák elsajáítása ígérhető. További mélyebb összefüggésekre és készségekre egyéb lehetőségeket ismertetünk.

 

MŰHELYVEZETŐK: 

Image
Image

Dr. Lőrincz Katalin 

szülész-nőgyógyász szakorvosjelölt, Spinning Babies® Szülőoktató, egészségügyi menedzser

 

Jelenleg a kistarcsai Flór Ferenc kórház szakorvosjelöltje vagyok, valamint az ELTE Perinatális szaktanácsadó szak külsős oktatója. 

Saját szülésélményeim segítettek megérteni, hogy a vajúdástámogatás milyen sokrétű lehet mind fizikai, mind lelki síkon. 

Spinning Babies oktatóként rendszeresen szembesülök azzal, hogy a megfelelő gyakorlatokkal hogyan lehet egy lelassult, vagy elakadt vajúdást hatékonyan segíteni.

A gyógyszermentes vajúdástámogatás elkötelezett híveként, célom, hogy az empatikus kommunikáció mellett ezek a remek módszerek is elterjedjenek a hazai ellátásban. 

Tutsek Annamária

 perinatális szaktanácsadó, strukturális integrátor, Spinning Babies® Szülőoktató 

 

Perinatális szaktanácsadóként és bodywork kezelőként a Budai Perinatális Központ egyik alapítója, akinek szívügye a testfókuszú munka a várandósságban és szülés-születésben. TestSzobrászként (Strukturális Integráció) a test, főként a testtartást szervező fasciaháló mintázataival, annak harmónia felé való facilitálásával foglalkozik. Kismamákat bodywork kezeléseken fogad, hogy enyhüljenek/megszűnjenek az általános várandósságbeli testi panaszaik (szimfízisfájdalom, isiász, reflux, derékfájdalom, borda-, és csípőfájdalom, méhtartó szalagok okozta húzódások, stb.), illetve segítse a szükséges lágyszöveti teret egyensúlyba kerülni, hogy a medencevégű és harátfekvésű magzatok könnyebben  befordulhassanak. Várandósoknak és párjaiknak Spinning Babies® Várandóskurzusok keretében szülésfelkészítő foglalkozásokat tart. Óraadó oktató az ELTE perinatális szaktanácsadó képzésében és a POTE szülésznőképzésében.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.