Könyvajánló! Székely Zsófia: Egymás-állapot

• Szülésznők - bábák - dúlák tapasztalatai a segítő kapcsolatról •

A 450 oldalas könyv 2022 augusztusában jelent meg az Oriold és Társai kiadásában.

 

Régóta éles viták kiindulópontját jelenti az ellátás személyességének kérdése a szülészetben: hogyan tud létrejönni az egészségügy intézményes rendszerében az egyedi bánásmód, személyes jelenlét és együttérző segítő kapcsolat? Szükség van-e egyáltalán erre a minőségi jelenlétre? Gyógyító kapcsolat-e a szülés körüli segítés, és hogyan kapcsolódik a pszichoterápiához?

A könyv a szülés körüli segítők – szülésznők, bábák, dúlák – tapasztalatainak bemutatásán keresztül többek között ezen kérdésekre keresi a választ. Az Egymás-állapot kritikai pszichológiai, illetve pszichodinamikus-pszichoanalitikus szemléleti keretben mutatja be – alaposan, ugyanakkor olvasmányosan – a szülés során létrejövő segítő kapcsolatok élményvilágát.

A szülés körüli élmények elbeszélései nehezen megközelíthetők, hiszen a vajúdás-szülés mélyen a természetbe ágyazott folyamat, így a belső történések sokszor nehezen alakíthatók szavakká. A szülés végső soron talán mindig megközelíthetetlen rejtély marad, egy „elbeszélhetetlen történet” – azaz a szülés, mint intim testi folyamat bizonyos értelemben tabu, érinthetetlen, megragadhatatlan. Minden egyes vajúdás-szülés egyéni és egyedi történés, hiszen a módosult tudatállapotban megtapasztalt különleges és megismételhetetlen élménymintázat mélyen személyes, mások – és sokszor önmagunk – számára csak közvetve hozzáférhető. De akkor hogyan beszéljünk róla? Kell-e beszélni róla? Hogyan lesz a sok, össze nem hasonlítható, egyedi és személyes történetből tudományos ismeret? Szükség van-e tudományos ismeretre, vagy „mindössze” a társadalom érzékenyítésére?
 
MEGRENDELHETŐ az alábbi felületen: ORIOLD ÉS TÁRSAI
 
Egymas allapot final web

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.