Spinning Babies®

 

A szemlélet lényege

 

Ahol megtorpan a tágulás, ott segít a forgás!” - mondja Gail Tully, a Spinning Babies® megalkotója.

 

A Spinning Babies® szemléletben a szülészet és a professzionális bodywork karöltve szolgálják a komfortosabb várandósság és könnyebb szülés elősegítését, illetve a császármetszések számának csökkenését. Segíti az anyai kompetenciaérzet növelését, az édesapáknak pedig megkönnyíti a bevonódást a várandósság, a vajúdás, és a szülés-születés alatt. Lehetőségeket kínál a szülészeti szakembereknek a várandósság, szülés és gyermekágy élettanának és pszichológiájának mélyebb megértéséhez. A Spinning Babies® olyan attitűdformáló képzéseket és fórumokat nyújt, mely által a szülészeti szakember, illetve a társszakmákban dolgozók a maguk szakterületén a perinatális folyamatokat fiziológiai, nem-farmakológiai támogató technikákkal szolgálhatják a klienseiket a medikális beavatkozások alkalmazásának megelőzésére és/vagy alkalmazásuk előtt.

 

A szemlélet története 

Gail Tully, amerikai szülésznő 2001-ben életre hívta a Spinning Babies® szemléletet, amely az effektív tradícionális, a modern gyógyászati és a professzionális bodywork technikák komplex és strukturált alkalmazását javasolja. Például vajúdásban a medence három szintjének egyedi szükségleteire fókuszálnak a szülés fiziológiai folyamatának támogatásához.

 

A szemlélet alkalmazásának területei 

A szemlélet egyik fő üzenete, hogy inkább alkalmazzuk a természet adta fiziológiát a fizikai és kémiai erővel járó beavatkozások előtt. Angolul “Physiology Before Force”. Ennek alapján a szemlélet három fő alappillére az anyai testegyensúly, a gravitáció és a mozgás. Bodywork, modern fizioterápiás technikák és egészséges napi rutinok kialakításának ismeretei révén segítik a várandóst, illetve vajúdót a belső dinamikus testegyensúlya felé, így maga a gravitáció és a mozgás sokkal hatékonyabb támogató erőt tud képviselni.

Adott gyakorlatok alkalmazásával fokozódik a lágyszöveti képletek, - kiemelten a fascia - rugalmassága, mely elősegíti a magzat optimális pozícióját. Mindez könnyebb vajúdást eredményez, valamint szerepet játszhat a magzati kényszertartások és a császármetszések hatékony megelőzésében is. A célzott gyakorlatok, az adott mozgásformák és az atipikus testhelyzetek alkalmazásai elősegítik a medence nyílását ezek kiküszöbölésére. Illetve figyelemmel van azokra az esetekre, amikor a várandós egyéni szükségletei professzionális bodywork -, fizioterápiás szakember támogatását is igénylik.

A Spinning Babies® Várandóskurzusokon elsajátított ismeretek és a gyakorlatok rendszeres közös elvégzése, családerősítő és kompetenciaérzet növelő hatással bír. Az anya már a várandóssága alatt tehet saját testi jóllétéért, és gyermeke optimális pozícionálásáért és az apa ebben aktívan támogathatja. Ez a kompetenciaérzet növekedés támogathatja a szülést követő, anyai gondozói tevékenységgel kapcsolatos önbizalom növekedését is. Az apának lehetőséget ad a szülés aktív(abb) kísérésére, a tevékenységen keresztül ad kapcsolódási lehetőséget a folyamathoz.

A Spinning Babies® szemlélet része a Belly Mapping módszer, mely során az anya saját érintésének segítségével feltérképezheti gyermeke helyzetét a méhén belül, mely segíti a ráhangolódásban. Az édesanya ezáltal megtanul bízni a saját intuícióiban, tapasztalataiban gyermeke hogylétét illetően. Mindez a fajta érzékelése a magzatnak segíti a kötődés kialakulását anya és gyermeke között már a prenatális időszakban.

Medikális szakembereknek és professzionális bodywork kezelőknek, mint például a manuál- és kranioszakrális, valamint fasciával foglalkozó terapeutáknak is lehetőségeket kínál, hogy a szülés körüli tevékenységeik gyakorlatát egy új szemszögből frissítsék. Evidencia alapú ismereteket szolgáltat beilleszkedési- és tartási rendellenességek megelőzésére vagy korrigálására, illetve a medencevégű szülések, VBAC szülések kíséréséhez is.

 

A szemlélet gyakorlati menete

Az érdeklődő várandósok és párjaik, illetve segítőik, a hasznos ismereteket és gyakorlatokat Spinning Babies® Várandóskurzusokon tudják elsajátítani. Ilyen alkalmakat kizárólag okleveles Spinning Babies® Szülő Oktatók (Spinning Babies® Certified Parent Educator) tarthatnak. A Várandóskurzuson a 20. héttől ajánlott részt venni és a kurzus maga egy egyszeri 3-3,5 órás foglalkozás. Az elméleti anatómiai-élettani bevezetőt követően, gyakorlásra is lehetőséget nyújt. Ellenjavallatai a gyakorlatoknak egyénileg mérlegelendők, melyet okleveles oktatóval szükséges egyeztetni. Személtető eszközök széles tárháza segíti a beilleszkedés és a szülés folyamatának mélyebb megértését, ezáltal a saját kompetenciaérzet növekedését is.

A perinatális területen dolgozó medikális szakemberek és bodywork terapeuták az ún. Spinning Babies® Workshopon tudnak részt venni. Az itt megszerzett tudást hamar beépíthetik gyakorlati munkájukba. Emellett szakmai továbbképzésre kiváló az évente megrendezésre kerülő Spinning Babies® World Confluence-n való részvétel, mely már online módon is lehetséges. Az előadók a Spinning Babies® szemléletet ismerő és gyakorló szakemberek. Jellemzően szakorvos, szülésznő, tradícionális bába, fizioterapeuta, dúla, pszichológus, kiropraktőr, gyógymasszőr háttérrel mutatják be a saját praxisuk tapasztalait, munkafolyamatait, kommunikációs és döntéshozatali stratégiáit.

 

Elérhetőségek, szervezetek

Magyarországon elérhető szakemberek:

 

Tájékoztató honlapok, szakirodalom

  • Gail N. Tully: Changing Birth on Earth - A Midwife and Nurse’s Guide to Using Physiology to Avoid Another Unnecessary Cesarean (Maternity House Publishing Inc. 2020)
  • www.spinningbabies.com
  • www.mamanna.eu

 

Az összefoglalót szerkesztette

Kindricz Ildikó, Márovicsné Pék Mónika, Kovács Tímea, Torják Judit, Csöngei Adrienn, Rados Katalin

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.