Transzlégzés

 

A módszer rövid bemutatása

A transzlégzés egy olyan meditációs módszer, amely megváltoztatja a tudatállapotunkat, így mélyebb önismeretre tehetünk szert és terápiás hatása is jelentős. Eredetileg holotrop légzésnek hívják azt a technikát, amiből mára megalkotásra került a transzlégzés elnevezés.

Ez egy hanyatt fekvésben végezhető felgyorsított légzés, lényeges azonban, hogy nem felületes, hanem teljes levegővétel történik. A módosult tudatállapot részben az oxigén bevitel és széndioxid kiadás gyors és ritmikus áramlásának köszönhetően alakul ki, miközben az egyes stádiumoknak megfelelő zenék, világzenék szólnak a háttérben. Az intenzív légzés okozta energia és oxigén többlet, a monotonitás és a befelé figyelés, kiváltanak egy tudatállapot módosulás sorozatot, ami időnként transz állapothoz vezet. Euforikus lelki és spirituális élmények követik egymást ebben a belső utazásban, és emlékek, elfojtások, érzelmi blokkok szabadulhatnak fel.

A transz szó latin eredetű, jelentése: túl, keresztül, túlsó oldalon fekvő. A transzba esés az az állapot, amikor lelkünk átjut egy olyan határon, ahol a hétköznapi életben csak nagyon ritkán járunk.

 

A módszer rövid története

A holotrop légzést az 1970-es években Stanislav Grof cseh származású Amerikában élő transzperszonális pszichiáter dolgozta ki. Magyarországra több irányból is érkezett.

 

A módszer menete

A transzlégzésnek három fázisa van: a beindítás, a „felszállás" és a lecsengetés. Az ún. nagy jóga légzést, ami a tüdő teljes átlégzését jelenti, felgyorsítva és intenzíven, akarattal és tudatosan kell fenntartani az első szakaszban. Amint a szervezet átveszi a gyors légzési tempót, elkezdődik a munka fázis: a kliens egója fellazul, s eközben különféle állapotok váltakoznak: spirituális, személyes, mély élmények, felismerések, emlékek bukkanhatnak fel. Ez a fázis kb. egy óráig tart, végül a lecsengetés fázisa következik: kellemes, mély relaxált állapot, amelyben a tudat elcsendesedik s erős belső energiaáramlás indulhat meg.

 

Indikációk és kontraindikációk

Indikációk: bárkinek javasolják, aki egészséges és fejlődésre, gyógyulásra, spirituális ébredésre vágyik.

Kontraindikációk: keringési problémák, szív-, ér-, és idegrendszeri problémák, magas vérnyomás, szem-nyomás problémák, légzési nehézségek (pl. asztma), bármilyen súlyosabb akut belső szervi panasz (fekély, gyulladás, stb.), diagnosztizált, gyógyszerelt, vagy vélt pszichiátriai problémák (pánik, skizofrénia, pszichotikus állapotok, stb.), súlyos drog- és alkohol függőség, epilepszia, terhesség, vagy a terhesség gyanúja.

A transzlégzés csak ép személyiséggel rendelkező emberek számára javasolt. Akinek a hétköznapi életbe való visszakapaszkodás, és a személyisége integrálása a feladat, annak pszichoterápiás munka javasolt. A transzlégzés nem pszichoterápia, és nem helyettesíti azt.

 

Tájékoztató honlapok

 

Az összefoglalót készítette

Albert Ágnes, Bálint Gyöngyi, Juhász Annamária, Pusztay Barbara, Werner Katalin

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.