Dévény módszer (DSGM)

 

A módszer kidolgozója Dévény Anna* (1935 – 2017) gyógytornász, művészi torna szakedző.

Életműve, a „magyar hungarikumnak” számító, róla elnevezett Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM), egy kimagaslóan hatékony mozgásterápiás rendszer, melyben elkülönül a gyógyítás és a fejlesztés rendszere.

A humán idegrendszer plaszticitására alapuló, direkt idegrendszeri stimulációt alkalmazó, szisztematikusan strukturált kezelési, és tornarendszer (DSGM I., DSGM II.) Az egymásra épülő terápiás egységek koraszülött/ újszülött kortól, felnőtt korig sérülés specifikusan alkalmazhatók.

 

DSGM I. 

Speciális manuális technika (SMT), amely funkcionális izomműködést indít be, így képessé teszi a testet a normál mozgásra.

Kinek ajánlott? Indikációs spektrumai: Perinatálisan központi idegrendszeri sérülést szenvedett csecsemők speciális manuális kezelése, melyet már az inkubátorban el lehet kezdeni, valamint minden, eredettől független, mozgásrendszert érintő ín-, és kötőszövetrendszer károsodás. 

Célja: A speciális technika három célt valósít meg: 

 1. Kontraktúra oldás: a mozgásjavítás alapfeltétele, a zsugorodott, letapadt izmok, inak, fasciák felszabadítása, a mozgás mechanikai akadályainak elhárítása.
 2. Az izomhelyzet normalizálása: a kontraktúrák okozta kóros tartások és testhelyzetek korrekciója, megszüntetése.
 3. Direkt idegrendszeri stimuláció: az inak kezelésével direkt módon stimulálja az idegrendszert, annak valamennyi szintjén (gerincvelő, agytörzs, formáció retikuláris, törzsdúcok, limbikus rendszer, agykéreg).

Specialitások: Az SMT specifikumai, a sérülés minőségétől függően:

 1. speciális fogásokat használ, melyek nem masszázs fogások.
 2. Passzív feszített testhelyzetekben történik a kezelés, nem relaxált testhelyzetben.
 3. A manuális kezelést állandóan változtatott testhelyzetben alkalmazza.
 4. Mozgás közben alkalmazza a kezelést.
 5. A kezelés időtartama átlagosan 60 perc, gyakorisága heti egy alkalom, súlyos esetekben naponta.
 6. Minden esetben egyénre szabott, speciálisan felállított kezelési terv szerint történik.

Az SMT mögöttes tartalma, a hatékony kezelés záloga. Elengedhetetlen a speciális képzettség, a precíz anatómiai, élettani, patofiziológiai, neurfiziológiai tudás. Kiemelt fontosságú a mentalizáció, a mentális képi látás képessége, mellyel a szakgyógytornász minden pszichomotoros rezdülést, reakciót értelmezni tud. A „belső látás” – hoz következetesen kapcsolódik a saját test – élmény tapasztalata, melyhez analitikus gimnasztikai mozgásképzettség szükséges.

Sajátos tudást kíván a „sokszólamú kézhasználat”, melyben a két kéz, és az ujjak különböző feladatokat kell, hogy ellássanak. Finoman, empatikusan, a manuálisan adagolt taktilis (mondhatni haptonóm) ingerekkel lehet csak terápiás effektust elérni. A kezelés kreatív gondolkodást igényel, hogy a páciens pillanatnyi állapotának, és haladási szintjének megfelelő támogató – segítő tér valósuljon meg.

Gyermekeknél legjobb eredményeket a lehető legkorábban (már az inkubátorban) elkezdett kezeléssel lehet elérni, de legalább 5 – 6 hónapos korig el kell kezdeni. Az SMT - vel végzett direkt idegrendszeri stimuláció Gerald M. Edelman – Nobel díjas agykutató – felfedezésén alapszik, miszerint az agynak csak 5 – 6 hónapos korig van olyan tartalék állománya, mely élettanilag leépül (pruning), ha nem veszik igénybe.

 

DSGM II. 

A Dévény-módszer másik területe a mozgásfejlesztés, azaz a koordináció, erő, ügyesség és állóképesség fejlesztésén keresztül a tudatos, pontos, gazdaságos, harmonikus mozgás kialakítása. Olyan esztétikus testképzés, amely nem mozgásstílus és nem mozgásműfaj, hanem a testből kihozható maximum technikája. A Dévény-módszer mozgásfejlesztési rendszere az STG (Speciális Testképző Gimnasztika).

Alapelemei:

 1. Alkalmazott analitikus gimnasztika (AAG),
 2. Esztétikus, analitikus gimnasztika (EAG),
 3. Analitikus táncgimnasztika (ATG). 

Kinek ajánlott? Az AAG a mozgás korlátozottságával küzdő gyermekek, fiatalok testképző rendszere. 3 – 4 éves kortól végezhető. Az EAG a diszfunkcionálisan működő izomzat tudatos korrekciójával alkalmazott esztétikus testképzés. Az ATG a professzionális mozgástudással rendelkező fiatalok, felnőttek testképzése.

Célja: A művészi torna elemeire épülő gimnasztikai rendszerek a testtudat, a gazdaságos izomhasználat, és az esztétikus mozgás ötvözésével csiszolják, tökéletesítik a sérült, az átlagos, és a professzionális mozgásokat. Az analitikus mozgások kivitelezéséhez a tökéletesen beállított testhelyzetek, a végtelenbe nyúló végtagmozdulatok, a test ritmusa, rezgése, és áramlása adja az alapot. Ennek megteremtése az SMT - vel kialakított tudatos testkontroll, és a maximális mentalizáció megélésével lehetséges.

 

Az SMT és az STG egymásra épülnek, de nem helyettesítik egymást. Az SMT a gyógyítás, mert ez tesz képessé a mozgásra, az STG a fejlesztés, ami a már működőt tovább erősíti és koordinálja. „A sorrend nem felcserélhető, mert ami nem működik, azt nem lehet fejleszteni.” (Dévény Anna)

 

* Munkásságáért, a központi idegrendszeri sérült gyermekek gyógyításában elért eredményiért több elismerésben részesült   (2003: Batthyány-Strattmann László-díj, 2010: Prima Primissima díj, 2012: Miniszteri díszoklevél, 2013: Budapest I. kerület Díszpolgára, 2013: Budapest I. kerület Díszpolgára, 2015: Pro Familis díj, 2017: Magyar Örökség díj).

 

Tájékoztató honlapok, szakirodalom 

 

Az összefoglalót készítette

Balikáné Számedli Ildikó, Füredi-Cselik Dóra, Hajdu Kata, Horváth Katalin, Mileiné Utasi Szilvia, Veresné Tar Erika

 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.