Kriston Intim Torna

 

A Kriston Intim Torna története

A módszer kidolgozója és névadója Kriston Andrea testnevelés-biológia szakos tanár, aki 1986 óta fejleszti a hasi szervek funkciójának egészségóvó, a test és lélek vitalitását növelő módszerét mindkét nem és minden korosztály számára. A medencefenék izmainak megerősítését célzó torna kidolgozása akkor kapott nagyobb lendületet, amikor Andrea életet adott első kislányának. Sportolói múltja ellenére, felkészítő tanfolyamok ellenére a saját testén tapasztalta azokat a tüneteket, amelyet a szülést követően a legtöbb nő is érzékel: vizeletcsepegés, gyenge hüvely, megsüllyedt alhasi szervek. Ekkor fejlesztette tovább korábbi tréningjét, azt az egyedi módszertanával felépített mozgásanyagot, mellyel önmagának és azóta többezer édesanyának tudott segíteni a női szervek helyreállításában. A módszer eredményességét látva 1999-ben 415 nőgyógyász, urológus szakorvos szavazatával beválasztották a Magyar Nőorvos Társaság Urogynecologiai Szekció orvosi vezetőségébe. Rehabilitációs programok kidolgozásával segítette a Szent Rókus Kórház nőgyógyászat-urológia ambulanciáját és a Debreceni Tudományegyetem Urológia klinikáját. Ez utóbbi esetben a 2000-es évek elején megalkotott férfiaknak szóló tréning anyagát használta a prosztata eltávolító műtéten átesett férfiak számára összeállított önrehabilitációs programban. Kriston Andrea közel húszonöt éve képez trénereket, akik hazánkban országszerte és külföldön is több országban tanítják módszerét.

Kriston Andrea hivatásának tekinti minden korosztály egészségnevelését az intimitás területén, ezért az évek folyamán a Kriston Intim Torna alaptréningre építve több könyvet is írt és további modulokat fejlesztett ki, melyek az életút különböző szakaszain tudja segíteni a tréningen résztvevők életminőségét. Ezek a modulok:

  • Kriston Intim Torna Nőknek, Férfiaknak, Diákoknak, Gyerekeknek, alhasi szervek védelmével megvalósuló fitnesz, Kriston Beszélgetés.
  • A nők számára kidolgozott Gésák titka, valamint a férfiakat segítő Gézák titka fantázianévre hallgató, az intenzívebb izomfejlődést és a szexuális élet egészségét, minőségét szolgáló programok.
  • Gólyatréning – mely a várandós kismamáknak ad további testi és szellemi támogatást a szülésükre való felkészülésben. Az elsajátított ismereteket a kismamák a szülés során és azt követően tudják alkalmazni, ami többek között az extázisban szülés belső folyamtát, a rugalmas gát és annak nagyobb fokú irányítását segít megvalósítani. A felkészülésbe a papákat is bevonják.

 

A Kriston Intim Torna alkalmazási területei

A Kriston Intim Tornát életkortól függetlenül bárki képes elsajátítani, aki működőképes ideg-izom összeköttetéssel rendelkezik. A torna hozzásegíti a klienst az egészségesebb alhasi szervi működéshez, a stabil gátizmokhoz, a kismedencei szervek anatómiai helyzetében való megtartásához, alhasi szerveinek tudatosabb védeleméhez és az örömtelibb szexuális élethez. A torna támogatja az alhasi szervekben a vérkeringést, a nyirokkeringést, a hormonok termelődését, a bélműködést és a szervek funkció szerinti működését. A tréningen elsajátított tudásanyag számos tünet esetén tud javulást, teljes gyógyulást eredményezni, melyek a következők lehetnek:

  • nők esetében: menstuációs rendellenességek, endometriózis, PCOS, felfázás, mióma, alhasi szervek gyulladásai, szexuális diszfunkció, hüvelyszárazság, méhszájseb, méhpolip, kimerült petefészek, szeméremtáji vénatágulat, szervsüllyedés (cystocele, urethrocele, descensus-, prolapsus uteri, prolapsus ani, rectocele) vaginizmus, változókori hőhullámok, Wertheim-műtét utáni felépülés, hátrahajló méh, Bartholin mirigy ciszta, Naboth tüsző.
  • férfiak esetében: magömlési diszfunkció, merevedési zavar, merevedési szög csökkenése, prosztata gyulladása, megnagyobbodása, prosztata eltávolítás utáni szövődmények csökkentése, nem megfelelő spermakép, varicocele.
  • nők és férfiak esetében: aranyér, székrekedés, hasmenés, herpesz, IBS, vizelet-, széklet inkontinencia, termékenységi zavar, szexuális kiteljesedés.

 

A módszer ellenjavallatai

Bizonyos speciális esetekben a tornavégzés nem javasolt:

• A trombotizálódott aranyér mindenképp szakorvosi ellátást igényel. Azt követően viszont javasolt a torna

• Alhasi műtétet követő 6 héten belül vagy amíg az orvos nem engedélyezi a normál éltevitelt

• Császármetszés után, amíg a torna végzése fájdalommal jár.

• Kontrakciók alatt. Ugyanakkor vajúdásnál a két méhösszehúzódás között is bátran lehet végezni a gát engedékenységét segítő gyakorlatokat.

 

A módszer menete

A Kriston Intim Torna tréning egy összesen 12 órás foglalkozás, mely csoportos formában 2x6 óra, 3x4 óra vagy 4x3 órás bontásban kerül megtartásra, illetve a trénerrel egyeztetve egyéni formában is elvégezhető. A programnak három fő alkotóeleme van:

1) Mozgás, mely két részből épül fel. Az egyik egy dinamikusabb mozgássor, mely biztosítja a szövetek ideális tápanyag- és oxigénellátását, az élénkebb hormonkeringést, az intim szervekkel való kapcsolat javulását, a szexualitáshoz való viszonyulás változását. A másik a medencefenék izmainak gyorsaságát, erejét, állóképességét fejlesztő gyakorlatsor. Az egyedülálló oktatási módszertan által az egyszerű mozgásoktól 300 egymásra épülő mozgásegységen keresztül jutunk el az összetettebb gyakorlatokig. Ebből az izomérzékelést javító és az izomfunkciót fejlesztő mozgásismeretből állítja össze a tréner az egyéni mozgásprogramot, amely a mindennapi otthoni edzéshez szükséges pár percben.

2) Hasi szerveket védő és károsító szokások megismerése, mely által mindenki a saját életmódjához igazítva lesz képes óvni a hasi szerveit, medencefenék izmait, az azokat ellátó ereket és a hasi kötőszövetrendszert.

3) Az alhasi szervekre ható egyéb tényezők megismerése, mely segít a szervekhez kötött, elraktározott érzelmek feltárásában és feloldásában. A tanfolyam feszültségoldó folyamatai segítenek rávilágítani azokra a gátakra, melyek akár tünetlétrehozó forgatókönyvként működhetnek életünkben. A tréning eszközeivel mindenki maga tárja fel a benne zajló folyamatokat, ami segít láthatóvá tenni a kivezető utat. Ennek eredménye az a végbemenő változás, mely megnyilvánulhat a tünetelhagyásban.

 

A Kriston Intim Torna alkalmazása a perinatális időszakban

Megfoganás elősegítése: A Kriston Intim Torna mozgásos része segíti a megfoganást, a beágyazódást. A foglalkozás további elemei támogatják az anyaságra vágyó nő önismereti útját. Sok feszültség, korlátozó érzelem oldódik az intimitás, a várandósság, a szülés, az anyaság témájában.

Várandósság idején: A Kriston Intim Torna a várandósság teljes ideje alatt biztonságosan végezhető. A dinamikus mozgássor támogatja a méhlepény tápanyag ellátottságát. A medencefenék érzékelését és kontrollját fejlesztő mozgássor egyúttal segít a hüvely izmainak rugalmassá tételében, lazítási képességének növelésében. Mindez segít a szülőcsatorna megfelelő funkciójára való felkészülést.

Szülés közben: A tréning során a kismamák megismerhetik a gátvédő vajúdástechnikát, melyet a szülés során alkalmazva segít a gáti terület épségének védelmében, illetve a gátmetszés elkerülésében.

Szülés után: A szülés során meggyengült hüvelyi izmok megerősítésére, az esetlegesen kialakult tünetek (vizeletcsepegés, aranyér, hólyagsérv, méhsüllyedés, végbélsérv, hüvelyszárazság, libidóhiány, gáti fájdalom) enyhítésére, megszüntetésére kifejezetten javasolt a Kriston Intim Torna végzése.

 

Források

www.intimtorna.hu

• Kriston Andrea, Ruzsonyi Péter (2016): Kriston Intim Torna Nőknek, Centrál Kiadó Csoport, Budapest 1037 Montevideo u. 9• Kriston Andrea (2019): Kriston Intim Torna Férfiaknak, Centrál Kiadó Csoport, Budapest 1037 Montevideo u. 9

 

Az összefoglalót készítette

Deák Zsófi, Egerland Mária, Hujber-Nagy Móni, Kondor Ibolya, Kis Gabi

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.