MBCP - Mindfulness alapú szülés és szülői nevelés

 

A módszer lényege

A Mindfulness Based Childbirth and Parenting program, ahogy a neve is mutatja, a mindfulnessre épülő szülésre és a szülőségre felkészítő program, ami sokkal többet nyújthat, mint puszta információt - akár egyedül, akár a partnereddel végzed el. A mindful birthing – avagy a szülés tudatos jelenlétben gyakorlatias és szisztematikus módszert kínál arra, hogy éber és tudatos jelenlétben legyünk önmagunkkal és saját tapasztalatainkkal a várandósság, szülés és a szülői szerepek kialakulásának időszakában. Ez egy olyan 8 hetes tréning, amely megfelelő elköteleződéssel és gyakorlással elvezet a test, lélek és a szellem teljességéhez.

A program alatt elsajátított módszerek túl azon, hogy felkészítenek egy új élet fogadására, a mindennapokban is hatékonyan és jól alkalmazhatók ahhoz, hogy a jelen valóságába horgonyozva magunkat teljesebb, békésebb, kiegyensúlyozottabb életet éljünk.

 

A módszer rövid története

“A jelen pillanata az egyetlen pillanat, amelyben változni és változtatni lehet.”

– mondja dr. Prof. Jon Kabat-Zinn, akinek a nevéhez fűződik a mindfulness, ami a keleti meditáció nyugati alkalmazására tett kísérletből nőtte ki magát. Kabat és munkatársai 1979-ben alkalmazták először a Massachusettsi Egyetem kórházának stresszcsökkentési osztályán, ahol olyan betegeket ápoltak, akik krónikus, vagy halálos betegségben szenvedtek. Az ilyen betegek szenvedésén szeretett volna enyhíteni a professzor, ezért kidolgozott egy 8 hetes programot, ami az MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction – Mindfulness Alapú Stresszcsökkentés Program) nevet kapta. A 8 hét során hetente egy alkalommal a résztvevők formális gyakorlatokban vesznek részt, amit otthoni gyakorlás és informális gyakorlatok egészítenek ki. Ezt a programot ma már iskolákban, munkahelyeken és a sport világában is hatékonyan alkalmazzák – sőt egészség megőrzésre is kiválóan alkalmas.

A mindfulness gyakorlása – úgy elfogadni a jelenlévő tapasztalatainkat, ahogy azok vannak – segít abban, hogy tudatában legyünk a jelen pillanatnak és a jelenlévő választási lehetőségeinknek, valamint fejleszti a koncentrációt, a figyelmet és csökkenti a mindennapos stresszt. Rendszeres éberség meditáció gyakorlásával képesek vagyunk befolyásolni az agyunk működését olyan módon, hogy növeljük az érzelmi intelligenciánkat, ezáltal pedig növeljük az együttérzést magunk és mások iránt. Az agytevékenység fiziológiájában megfigyelhető egy áthangolódás: a bal prefontális kéreg dominanciáját kiegyenlíti a limbikus rendszer bekapcsolódásával a pozitív érzelmek megélése és a negatív érzelmek tudatos kezelhetősége. Mindezen hatásokat megismerve láthatjuk, mennyi előnnyel járhat a mindfulness gyakorlatok alkalmazása minden ember számára, különösképp így van ez abban a szenzitív időszakban, amikor szülőkké válunk.

Nancy Bardacke szülésznő, mindfulness tanár és a Mindfulness Alapú Szülés és Szülői Nevelés (MBCP) program alapító igazgatója 1971 óta segíti a családokat. Bábaként eltöltött sok éve alatt Nancy kísért szüléseket otthonokban, szülőházakban és kórházakban egyaránt. 1994-ben kezdte meg szakmai képzését a Mindfulness-alapú stresszcsökkentésben (MBSR) Jon Kabat-Zinn, PhD-nél. Miután Nancy több éven át tanította az MBSR-t, elkezdte azt a várandós nők és partnereik igényeire formálni és létrehozta az MBCP programot. 1998 óta az MBCP program több, mint ezer várandós szülőnek nyújtott segítséget, számos kutatás igazolja hatását.

 

Indikációs / kontraindikációs körök

Mivel az MBSR programok széleskörben elérhetőek, felmerül a kérdés, hogy vannak-e olyan egyének, akik számára nem javallott az alkalmazása. Az empirikus kutatások egyértelműen kizáró okokat – a drog-, és alkoholfogyasztás, valamint egyes pszichés zavarok mellett – nem említenek, hanem a csoportvezetők egyéni mérlegelésére bízzák. Dobkin, Irving és Amar a következő pontok felmérését javasolják az MBSR megkezdése előtt; A jelentkező mennyire képes érzelmeit megélni, a jelenre figyelni, a gyakorlat idejére a helyiségben maradni, az instrukciókat követni, illetve elköteleződni. A csoportos vagy egyéni munka megkezdése előtt érdemes felmérni a jelentkezők esetleges mentális zavarát, amely nem feltétlenül kizáró ok, azonban fontos mérlegelni a csoportvezető kompetenciahatárait, az egyének és a csoport teherbírását, illetve a jelentkezők számára is hangsúlyozni, hogy a módszer nem helyettesíthet egy pszichoterápiás csoportot. Emellett érdemes kiemelni, hogy a módszer elsajátításának előfeltétele a rendszeres gyakorlás, így előnyös lehet ezt előre elmondani. Előfordulhat, hogy bizonyos kellemetlen testérzetek a figyelem hatására átmenetileg felerősödnek, amelyre szerencsés figyelmeztetni a jelentkezőket.

Hasonló indikációs körök merülnek fel az MBCP programmal kapcsolatban is, azzal a különbséggel, hogy ez kifejezetten várandós anyák és párjuk számára lett kifejlesztve.

 

A módszer „menete”

A 8 hetes felkészítő programban a párok heti 1 alkalommal személyesen vesznek részt, ahol a szüléssel kapcsolatos új információk, formális gyakorlatok elsajátítására van lehetőség, az azzal kapcsolatos tapasztalatok megosztása pedig a tudatossá válás érdekében különösen értékes. Minden találkozó után rendszeres otthoni gyakorlás egészíti ki a személyes jelenlétben megélt tapasztalatokat, amit kezdetben a mellékelt hanganyagok segítenek. Ez a mindennapi rutin az, ami az igazán nagy változásokat, fejlődést hozza a párok életében. Megkülönböztetünk formális (Pl.: testpásztázás, légzésfigyelés, sétáló meditáció) és informális (Pl.: tudatos étkezés, fürdés, munkavégzés…) gyakorlatokat. Minden héten új tapasztalatokkal, felismerésekkel gazdagodnak a résztvevők.

A 6. és 7. hét közötti hétvégén a várandós anyák és párjaik összegyűlnek egy egésznapos csendes meditációs gyakorlatra. A 8. hét végére a résztvevők számos olyan technikát sajátítanak el, amivel tudatos jelenlétben képesek megélni a vajúdás intenzív testi érzéseit, a megváltozott élethelyzet, párkapcsolati dinamika változásainak kihívásait. Segít kapcsolódni a kisbabánkkal, azáltal, hogy valóban a jelen pillanatban tudunk élni és megtapasztalni mindazt a rengeteg új élményt, ami ezzel a fejlődéssel jár. A tudatos jelenlét hatására együtt tudunk lenni azzal a helyzettel, amit a szülésünk alatt megtapasztalunk.

A program alatt begyakorolt módszerek abban segítenek, hogy a jelenben olyannak tudjuk megélni vajúdást és a szülést amilyen az valójában és ítélkezés nélkül el tudjuk fogadni azt, amit számunkra hoz. Szülés alatt mindenki megtapasztal olyan intenzív testi érzeteket, amit sokan fájdalomként vagy szenvedésként élnek meg. Az igazi szenvedést azonban nem csupán az intenzív testi érzet okozza, sokkal inkább a múltban megélt tapasztalataink ismétlődésének elkerüléséből, az ellenállásból fakadó hiábavaló erőlködés.

Ilyenkor megjelennek a félelem által felerősödött érzések, az ítélkező gondolatok, a pánik-hangulat. A program alatt megtanulhatjuk figyelmünket kedvesen és gyengéden visszaterelni a jelen pillanathoz, ehhez pedig a légzés tudatos megfigyelése egy kiváló segítség. Mondhatjuk úgy is, hogy a légzés a legjobb barátunk, legnagyobb segítségünk a vajúdás alatt, amihez mindig fordulhatunk.

 

Elérhetőségek, szervezetek, tájékoztató honlapok, szakirodalom

Az MBCP kurzus már magyar oktatóktól is tanulható, elérhetőségük alább megtalálható. A tudatos szülés program alapjául szolgáló Mindfulness alapú stresszcsökkentés kurzust (MBSR) már több helyen is oktatják, ami könnyebben elérhető és várandós szülőknek is kiváló lehetőség.

Továbbá 2021 őszén jelent meg magyar nyelven Nancy Bardacke – Szülés tudatos jelenlétben könyve, amiben a 8 hetes program gyakorlatai és tematikája egyaránt megtalálható. Végigkíséri az olvasót egy hasonló folyamaton, mint amit a tréningen élne át, hasznos információkkal és tapasztalatokkal gazdagodhatunk olvasása által.

  • https://www.mindfulbirthing.org
  • https://lelki-koldokzsinor.hu/mindfulness-alapu-stressz-csokkento-mbsr-trening/
  • Magyar MBCP oktatók: Hernádi Melitta (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), Halmos Júlia (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), Asztalos Márta (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
  • A MMKE honlapján megtalálható, Magyarországon regisztrált mindfulness tanárok névsora: http://mindfulnessegyesulet.hu/magyarorszagon-regisztralt-tanarok/
  • Lelki Köldökzsinór Egyesület készülő honlapja: www.tudatosvarandossag.hu hamarosan elérhető
  • Könyv megrendelése itt lehetséges: https://lelki-koldokzsinor.hu/termek/szules-es-gyermekneveles-tudatos-jelenletben/ (jelenleg)

 

Felhasznált irodalom

  • Nancy Bardacke – Szülés tudatos jelenlétben (Lelki köldökzsinór egyesület, 2021)
  • Dobkin, P. L., Irving, J. A. & Amar, S. (2012). For Whom May Participation in a Mindfulness-Based Stress Reduction Program be Contraindicated?, Mindfulness, 3, 44–50. doi: DOI 10.1007/s12671-011-0079-9

 

Az összefoglalót készítette

Csomós Patrícia, Grenda Zsófia, Mentes-Kanti Veronika, Réthyné Czombos Csilla, Surányi Éva

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.