"Méheltávolítás - tátongó seb a szexualitáson?" - előadás

 

Az előadás absztraktja: 

A méhre úgy tekintünk, mint ami szabályozója, meghatározója olyan fontos élettani működéseknek, mint a várandósság, és a gyermekszülés; a szexualitás és a női szépség, életenergia és attraktivitás megtartásának fontos szerve. A nők én-képének, ön-képének markáns része, éppen ezért elvesztése a nőiességen esett súlyos csorbát is jelentheti.

A méheltávolítást leggyakrabban jóindulatú elváltozások miatt végzik, és a műtét célja a nők életminőségének az emelése. Ugyanakkor a beavatkozásnak lehetnek hosszú távú negatív következményei, mint a depresszió, a vizelet inkontinencia vagy a szexuális funkciózavarok.

Az ide vonatkozó irodalom a szexuális élet 5 fő területén jelez negatív változásokat:

  • csökkent szexuális vágy
  • csökkent szexuális izgalom
  • csökkent orgazmus
  • dyspareunia gyakoribb előfordulása
  • a szexuális élettel való elégedettség csökkenése.

A kérdés, hogy a szexuális élet negatív irányú változása milyen tényezőkkel függ össze, mennyire befolyásolja a kezeléssel, műtéttel való általános elégedettséget. Feltérképezetlen terület az is, hogy a műtét előtti edukációval – a lehetséges szexuális problémákról szóló tájékoztatással, a megküzdő kapacitás erősítésével – fel tudjuk-e készíteni a pácienseket a műtét utáni időszak hatékonyabb kezelésére. A szexuális tanácsadást milyen formában, mikor és hogyan kellene felvállalnia annak a teamnek, akiket a képzésük során nem készítettek fel erre a feladatra.

 

Előadók:

Dr. Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, MPPPOT elnökségi tag, Perinatális veszteség munkacsoport tagja

Zsák Éva kutató, perinatális gyászspecialista, Perinatális veszteség munkacsoport tagja

 

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.