"Férfi szexualitás és elakadásai szomato-pszichoterápiás megközelítésben" - workshop

 

A workshop absztraktja: 

A férfi szexualitás a tömegkultúra hivalkodó, sablonos képein túllépve alig látható, szemérmesen takargatott részévé zsugorodik életünknek, amely a gyönyör mellett nem ritkán gondok forrása is. Lerövidül. Elnémul. Kifakul. Fiatalabb korban gyakran meghatározó eleme a szégyen, a teljesítményszorongás, az éretlen durvaság számtalan formája. Később a lehetőségek korlátai, majd az idősödő test egyre fogyatkozó ereje és csüggedő tartása okoz aggodalmakat. Tömegek hordoznak magukban, magukon nehezen megérinthető sérüléseket, kibeszélhetetlen hiányokat, bénító félelmeket saját fantáziáiktól, bezártságot a magányos öröm falai közé.

Bíztató, hogy az önismereti munka számos eszközt kínál a továbblépésre ilyen elakadások esetében is. A szomato-pszichoterápia az idevágó fejlődéslélektani modellek és egyéb elméletek ismerete mellett mindenekelőtt a testélmény oldaláról közelít a szexuális tapasztalat szövevényes világa felé. Milyen érzés a vágy? Honnan indul és hová tart a testemben? Mi mindent szólít meg bennem, amikor vitetném magam a hullámain? A problémás testkapcsolat megismerését és átformálását nagyban segítik a hangot, mozgást, érintést bevonó technikák, amelyekről szó esik majd a műhelyen is.

 

Előadó: Szemerey Márton szomato-pszichoterápiás szakember, pszichodrámavezető

A Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézetének doktorandusz hallgatója vagyok a Szociálpszichológia programon. Egyetemi tanársegédként dolgozom a Károli Gáspár Református Egyetemen, továbbá tanítok az Eötvös Loránd Tudományegyetem PPK szervezésében zajló Perinatális Szaktanácsadó képzésen. Kutatói érdeklődésem középpontjában az individuális és kollektív traumatizáció, valamint a lelki működés és a testi folyamatok egymásra gyakorolt hatásainak elméleti háttere és terápiás szerepe áll. Szemléletemben meghatározó a pszichodinamikus és a test-orientált megközelítés.

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.