"...ki ég, ki nem ég... -ki... A kiégés nem játék" - előadás 

 

Az előadás absztraktja:

A kiégés (egyelőre) nem önálló diagnosztikus kategória, ugyanakkor számos „jelet” küld az egészség, kapcsolatok, attitűdök, stb, terén. A probléma az, hogy ugyanezen jelek (pl. fáradékonyság, alváspobléma, személyközi feszültségek stb.) sok más okból is előállhatnak, így – sajnos – a kiégést már csak kifejlett formájában észleljük, ahonnan nagyon nehéz a visszaút. Mindebből az következik, hogy a kulcs a kiégés megelőzése, mégpedig életvitelszerűen gyakorolni a preventív lépéseket.

Az előadás ezekről a tényezőkről ad összefoglalót, előkészítve a kiégés megelőzésével foglalkozó műhelyeket.

 

Az előadó: Prof. Varga Katalin PhD pszichológus, hipnoterapeuta // ELTE PPK Affektív Pszichológiai Tanszék // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

dr. Varga Katalin, PhD. pszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE Affektív Pszichológioai Tanszékének vezetője. A diploma megszerzése, vagyis 1986 óta folyamatosan az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársaként dolgozik. Kutató- és elméleti munkáiban a különféle módosult tudatállapotokkal – kiemelten a hipnózis illetve az autogén tréning – foglalkozik.
Egyetemi oktatóként felfigyelt arra, hogy milyen méltatlanul mellőzött a pszichológusok oktatásában (de akár a tanárképzésben is) a szülés-születés témaköre. Pályája kezdetén ún. „speciális kurzusként” tartott e témáról órákat. Ebben az időszakban jelent meg a „Szülés-születés” c. könyv, amelyet Suhai Gábor társszerzésével jegyez. Az utóbbi években több kötet szerkesztőjeként járult hozzá korszerű szakanyagok megjelentetéséhez a SzüléSzületéS minősége, a nemfarmakológiai szülészeti fájdalomkezelés ügyében.
A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal közösen gondozott Perinatális Szaktanácsadó posztgraduális képzés felelős vezetője és oktatója az ELTE-n.
Egyéni tanácsadásban 30 éve foglalkozik gyermeket váró párokkal. Az Aktív Szülés Program munkatársa és kuratóriumi tagja alapításától fogva. Különféle szakmai valamint nagyközönségnek szóló fórumon igyekszik felhívni a figyelmet e téma rendkívüli összetettségére, finom szabályozottságra, és a szülés-születés „minőségének” messzire nyúló hatásaira.


Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.