"Az intenzív terápia, mint trauma - az ellátó számára" - előadás

 

Az előadás absztraktja:

Az intenzív osztályos kezelés során a pácienseinknek rendkívül megterhelő élményeket kell elviselniük, majd feldolgozniuk a hosszútávú gyógyulás eléréséhez. Jól dokumentált az intenzív osztályt elhagyók gyenge funkcionális állapota és rossz életminősége. Kedvező változás, hogy ezen problémák lassan, de egyértelműen tematizálódnak és az intenzíves szakemberek gondolkodásának részévé válnak. A szakma meghatározó fórumain olvashatunk olyan kérdésekről, mint az intenzív terápia során kialakult PTSD vagy éppen a COVID pandémia hatása a páciensek és hozzátartozók élményvilágára.

Ugyanakkor sokkal kevesebbet esik szó arról, hogy az intenzív terápia miként hat az azt végző szakemberekre, mit élnek át az ellátást nyújtó orvosok és szakdolgozók. A COVID két évének járványellátása élesen szegez nekünk kérdéseket a lehetőségeink korlátairól, a véges erőforrások elosztásának feszültségeiről, a személyességről, az élet és halál méltóságáról, valamint szervezeti kultúránkról. Az elérhető irodalom fényében vállalkozunk ezen kérdések megfogalmazására az előadás során. Meggyőződésünk, hogy hosszútávú egyéni és közösségi épségünk feltétele ezek közös tematizálása.

 

Előadó: dr. Perczel Kristóf aneszteziológus, szakterületi hipnoterapeuta // MRE Bethesda Gyermekkórháza // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Aneszteziológusként műtőben és fájdalomambulancián dolgozom. A szuggesztív kommunikáció és a hipnózis az a módszer, amellyel keresem a pácienseimmel a kapcsolódás lehetőségét. Célom, hogy a fájdalomcsillapításon túl a személy szenvedését is tudjam enyhíteni.

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.