"Az anya-magzat összehangolódást segítő kapcsolatanalitikus folyamat lehetséges prevenciós hatásairól" - előadás

 

Az előadás absztraktja:

A várandósság alatt a magzat létének és lényének az elismerése, elfogadása, a kialakuló szeretetkapcsolat az egészséges fejlődés záloga, ami a folyamat szépsége mellett intenzív testi és hosszan tartó érzelmi igénybevételt is jelent az anya számára. A stressz csökkentése, a túlreagálás és tehetetlenség érzés kialakulásának megelőzése, az anya érzelmi tartalékainak töltése, a minél harmonikusabb kapcsolat kialakítása a születendővel segíthető az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerével. A magzathoz való kapcsolódás minden anya magzat párosnál egy nagyon sajátos, egyéni mintázatot rejtő, mély és intim történés. Előadásomban, mely egy rendhagyó esetismertetés, önbeszámolós kérdőíves tapasztalatok segítségével egy édesanya kapcsolatanalitikus folyamatának kvantitatív vizsgálatára vállalkozom. Olyan kérdésekre keresem a választ, hogy vajon a várandóssággal járó normatívnak tekintett szorongás változik-e a kapcsolatanalízis hatására? Megragadható-e a kapcsolatanalízis fenomenológiai élménymintázata és hogyan alakul a várandós anya szubjektív értékelése a diádikus interakciós harmóniáról a kapcsolatanalitikus folyamat során? A vizsgált eset egy módszertani kísérlet, mely az eredmények alapján alkalmas lehet az anya-magzat páros közötti történések megragadására, s így a jelenség nagyszámú mintán történő vizsgálatára, a kapcsolatanalízis jótékony hatásának és a prevencióban, kiégés megelőzésében betöltött szerepének alátámasztására.

 

Előadó: Dr. Hadházi Éva PhD pszichológus // Károli Gáspár Református Egyetem, Pszichológiai Intézet, Fejlődéslélektani Tanszék // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pszichológus, anya-magzat kapcsolatanalitikus, család és párterapeuta vagyok. A Károli Gáspár Református Egyetem, Pszichológiai Intézet Fejlődéslélektani Tanszékén oktatok, mint egyetemi docens. Kutató munkám középpontjában a gyermeket váró szülők, párok és családok kapcsolati jellegzetességeinek a vizsgálata áll. Gyakorló pszichológusként várandós relaxációval, anya-magzat kapcsolatanalízissel, kooperatív tanácsadással dolgozom, elsősorban gyermeket tervező, valamint várandós anyákkal, párokkal, hogy minél harmonikusabb kapcsolatot tudjanak kialakítani magzatukkal, kisbabájukkal és egymással, ebben a korai, mindannyiunk számára igen érzékeny időszakban. Tagja vagyok a Magyar Pre és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság elnökségének, valamint ellátom az Anya- magzat Kapcsolatanalitikus Munkacsoport vezetését.

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.