"Kiégés az anyai életúton" - előadás

 

Az előadás absztraktja:

Van egy munkakör, amit kiégés esetén otthagyni, munkahelyet váltani, vagy kevesebb munkaidőre cserélni nem lehet. Az előadásban az anyai kiégés kérdéskörét járjuk körbe a háttérben meghúzódó okoktól a mérőeszközökön át a lehetséges megoldásig. Vajon mit jelent a kiégés az anyaságban? Milyen családi, társadalmi és kulturális tényezők állnak a kiégés hátterében? Egy 2021-es kérdőíves felmérésben 1300 amerikai résztvevő között az anyák 68 és az apák 42 százaléka vallotta magát érintettnek a kiégésben. Főként a dolgozó szülők érintettek és a gyerekekre kivetülő hatások elkerülhetetlenek. Körülnézünk a nemzetközi és hazai szakirodalomban, és az egyén szintjén a szülői kiégés érzelem-szabályozásra tett hatását helyezzük fókuszba.
A kiégésben érintett ember információt befogadó- és koncentráció-képessége csökken. Törődésre, támogatásra van szüksége, hogy idővel újraépíthesse kapcsolatát önmagával, élethelyzetével és lehetőségeivel. Vajon milyen hatással van az anyai kiégésre a szülészeti ellátórendszer aktuális helyzete? Milyen erőforrásokat tudunk felépíteni a várandósság alatt az anyai kiégés elkerülése érdekében? Az előadásban lehetséges megoldásokról és prevencióról is beszámolunk.

 

Előadó: Ördögh Csilla pszichológus, perinatális szaktanácsadó, az MPPPOT elnökségi tagja // Budai Perinatális Központ // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Perinatális szemléletet alkalmazó pszichológus, perinatális szaktanácsadó. Elsősorban perinatális tematikában érintett felnőttekkel, várandós párokkal, illetve kis- és nagyobb gyermekes családokkal és fiatal felnőttkori elakadásokkal foglalkozik. Főként relaxációkkal, módosult tudatállapotokkal dolgozik. Várandósság kísérés, egyéni vagy páros szülésfelkészítés, szülésfeldolgozás, fogantatási nehezítettség, apai és anyai identitás kérdéseiben, valamint várandóssághoz, szüléshez, és kisgyermekes időszakhoz kapcsolódó önismeret kapcsán fordulnak hozzá kliensei. Az ELTE Perinatális Szaktanácsadó képzés oktatója, az MPPPOT elnökségi tagja, a Budai Perinatális Központ alapító tagja. Előadásaiban, írásaiban és szakmai konferenciákon a szülés-születés természetességéhez vezető út örömeiről, a magzati élet hosszú-távú összefüggéseiről, a perinatális pszichológia tudományos eredményeiről ad hírt.

 

Előadó: Szelényi Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, az MPPPOT elnökségi tagja // Budai Perinatális Központ // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szelényi Nóra vagyok, pszichológus, perinatális szaktanácsadó, három gyermek boldog édesanyja.
A perinatális életidő számomra kiemelten fontos időszak: a pszichének az a rendkívül intenzíven fejlődő, gazdagon bontakozó időszaka, amikor talán az egyik legkritikusabb, hogy szakemberként hogyan vagyunk jelen és kísérjük az éppen formálódó családot. A Budai Perinatális Központ egyik alapító tagjaként, valamint az MPPPOT elnökségi tagjaként célom lendületet és otthont adni a perinatális életidő kísérésében zajló szemléleti változásnak.

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.