"A női test kiégése és újraéledése - asszisztált reproduktív eljárással fogant várandósságok kísérése anya-magzat kapcsolatanalízissel" - előadás

 

Az előadás absztraktja:

A tervezett spontán fogantatás elmaradása, a gyermekvállalási terv sikertelensége önmagában kimerüléssel, a lelki ellenállóképesség próbára tételével jár. Amennyiben a pár az asszisztált reprodukciós eljárások felé veszi az irányt, a gyermekvállalási esélyek növelésével újra megjelenik a remény, de állandósul a betegstátusz (a meddőség diagnózisával), előtérbe kerülnek az ehhez társuló negatív érzések. A meddőség, mint alacsony kontrollt biztosító stressz, gyakran akut krízisállapothoz vezet. A krízis - helyzethez való hozzászokás - újabb krízis U alakú görbéjével leírható folyamat újra és újra a kiégéshez hasonlatos állapothoz vezet. A sikeres várandósság ezen enyhíthet, de a kiégés tünetei továbbra is fennmaradhatnak, áttételesen megjelenhetnek a várandóssággal kapcsolatos érzésekben.

A humán asszisztált reprodukció két formáját, petesejt-donációval, valamint hímivarsejt-donációval fogant magzatok és anyjuk kapcsolatanalitikus munkájának bemutatásával szeretnénk ismertetni ezek sajátosságait, lelki lenyomatait és azt a folyamatot, ahogyan az idegen génállomány befogadásával és kihordásával a magzat „sajáttá” fejlődik.

 

Előadó: Barabás Anna pszichológus, kapcsolatanalitikus // Balansz Egészségfejlesztő Központ // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2009-ben végeztem a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen viselkedéselemzőként, majd 2012-ben mester képzést szereztem a ELTE szervezet- és munkapszichológia szakirányán. Egy évet külföldön (Kölnben) töltöttem, ahol az Erasmus képzés keretein kívül elvégeztem a brief coach képzést. 2015-ben a BME szervezeti szakpszichológus képzését végzetem el. Ekkor lettem várandós első kislányommal, ami új irányokat nyitott az életemben, s komolyabban is elkezdett érdekelni a pre- és perinatális pszichológia. Ebben az időszakban ismertem fel saját élettörténetem után kutatva, önismereti utamat járva, hogy a várandósság nagy jelentősségel bír a személyiségfejlődésre. Így kerültem kapcsolatba a kapcsolatanalízissel is.

További végzettségeim, szakmai aktivitásom: anya-magzat kapcsolatanalitikus, autogén tréner, integratív terapeuta jelölt, egyéb módszerspecifikus képzések.
Jelenleg a gyermektervezés időszakában támogatom a nehezített teherbe eséssel küzdő nőket, továbbá várandósságal (kapcsolatanalízis), anyasággal kapcsolatos elakadásokkal, pre- és perinatális veszteségfeldolgozással érkeznek hozzám kliensek. Kiemelt érdeklődési terület: asszisztált reprodukcióban részt vevő nők támogatása, várandósok aktív pszichés támogatása.

 

Előadó: Barta Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, anya-magzat kapcsolatanalitikus // Dél-pesti Centrumkórház és magánrendelés // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2010-ben végeztem az ELTE pszichológia, 2011-ben a magyar nyelv és irodalom szakán, 2012-ben mindkettőből tanári diplomát szereztem. 2015-ben szereztem képesítést a SOTE klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzésén, felnőtt szakirányon. További végzettségeim, szakmai aktivitásom: anya-magzat kapcsolatanalitikus, pszichodráma asszisztens, család- és párterapeuta-jelölt, metamorphoses meseterapeuta, a Magyar Irodalomterápiás Társaság alapítótagja. A 2010 óta pszichiátriai osztályokon (Szent Borbála Kórház, Dél-pesti Centrumkórház) és magánrendelésen végzett egyéni és csoportos terápiás munkám során a szakmai gyakorlati tapasztalat vitt el a felismerésig, hogy nem a születés, de már az egyén fogantatása előtti időszak és a vele való várandósság meghatározó a személyiségfejlődés szempontjából. Aktív analitikus sajátélményű terápiám és saját várandósságaim tovább erősítették bennem, hogy figyelmemet a pre- és perinatális időszak felé szeretném fordítani. Jelenleg a gyermektervezés időszakában, nehezített körülmények közt kihordott várandósságokkal, elakadásokkal, pre- és perinatális veszteségfeldolgozással érkeznek hozzám kliensek. Kiemelt érdeklődési terület: az ikerség nyomai a személyiségen, ikervárandósságok (egy ikerpár női tagja lévén).

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.