II/3. "ReKreatív Énekműhely" - workshop

 

A workshop absztraktja:

Az éneklés az egyik legősibb örömforrásunk, ami az emberiség hajnalától kíséri mind a hétköznapokat, mind a rituális átmeneteket és az ünnepeket. Öröm- és erőforrás is, ami a sejteink legmélyéig rezonálva képes átjárni, megtisztítani, feltölteni, miközben nyelvtől és kultúrától függetlenül átjárható hidakat képez az együtt éneklők között.
Gerald Hüther német neurobiológus kutatásaiból tudjuk, hogy az éneklés akár súlyos betegség vagy rossz kedélyállapot esetén is új lendületet ad a test természetes öngyógyító folyamatainak, mivel kielégíti az egymáshoz való kapcsolódás és az önkifejezés alapvető szükségleteit, ráadásul blokkolja agyunkban a félelmet és a szorongást. Emellett "hormonkoktélunkban" csökkenti a kortizol szintjét, miközben endorfin termelődéséhez járul hozzá, tehát levezeti a stresszt, és növeli az örömérzetet. Ha mindezek felett a hangukat sem félünk kiereszteni, minden szervünk hálás lesz az oxigéndúsabb vérellátásért.
A ReKreatív Énekműhely a közös éneklés erejével igyekszik minden résztvevőt összekapcsolni saját, legbelső örömforrásával, olyan stresszoldó eszközt mutatva, ami bárkinek bármikor elérhető. Különféle kultúrák dalain, ritmusjátékain, több szólamban énekelhető egyszerű kánonjain keresztül megtanulunk a hangukkal bánni és egymásra is figyelni közben. Improvizatív gyakorlatainkkal pedig az önfeledt gyermeki alkotókedvet szólítjuk meg, és azt is felfedezzük, hogy hogyan lehet szükség esetén akár egy széket vagy lábosfedőt is bevonni a zenélésbe!

 

A workshop vezetője: Nagy Ida Waldorf tanár, énekes, karvezető // Óbudai Waldorf Iskola // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Székesfehérváron születtem 1985-ben, zeneszerető családban. A Kodály-módszer és a zenepedagógia már általános iskolás koromtól megigézett, és azóta is kísér. Nyolcéves koromtól folyamatosan énekelek kórusban. Tizennégy évesen kezdtem hangképzés tanulmányokat folytatni, amit később a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola magánének szakján teljesítettem ki, miközben az ELTE angol-magyar szakon bölcsész- és tanárképzést végeztem - mert sosem tudtam egyszerre csak egyfelé figyelni.
Hiszek az éneklés mindent megújító erejében, függetlenül az éneklők zenei előképzettségétől. Tíz éve tagja és karvezetője is vagyok a Csíkszerda improvizációs kórusnak, ahol Dr Tóth Árpád alapító karnagy mellett rengeteg izgalmas zenei játékot volt lehetőségem elsajátítani a közös éneklés újragondolására és megfűszerezésére. Sokféle közösségi eseményen, fesztiválon tartottam énekműhelyet, jelenleg is vezetek egyéni és csoportos hangképzés órákat, Ilyés Lénárd független színész és tréner barátommal pedig sikeres workshopokat tartottunk éneklés és dráma határmezsgyéin, a szabad alkotás és önkifejezés jegyében. Sok műhelyemre a gyermekeim is elkísérnek, akik jelenleg 6, 4 és 1,5 évesek, és természetesnek találják, hogy bárhol, bármikor dalra fakadhatunk akár hétköznapi tevékenységink közben is. Szeretném, ha ez egyre több embernek válna természetes eszközévé a másokkal való összekapcsolódásra, és egyszerűen az életöröm megélésére.

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.