"Kiégés és egyensúlykeresés" - előadás

 

Az előadás absztraktja:

A kiégés az egyik leggyakrabban használt fogalom a posztcovid érában, a használatakor mégis sok a félreértés. Miben különbözik a burnout és a boreout? Meg lehet-e vagy meg kell-e különböztetnünk a kiégést a depressziótól, a krónikus fáradtságtól, az együttérzésből való kifáradástól vagy a szakmai bizonytalanság-érzettől? Miért más a kiégés, mint a krónikus stresszérzet? Nagy számú hazai és nemzetközi vizsgálat irányul a kiégésre, mint komplex jelenségre, ugyanakkor még most is csekély azon kutatások és tanulmányok száma, amelyek arra fókuszálnának, hogy kik és hogyan küzdenek meg a rájuk nehezedő nyomással, mik lehetnek a sikeres coping-stratégiák. A rizikótényezőket mindannyian jól ismerjük, de vajon vannak-e eszközeink a stressz, a feszültség enyhítésére?

A prevenciónak és intervenciónak több lehetséges útja van: a külső (munkakörnyezet) és a belső (megküzdési készségek fejlesztése) tényezőkre összpontosítók, valamint az ezek kombinációjára irányulók. Az intézményi segítség egy komponense a sikeres megküzdésnek. Nagyon fontos, hogy személyesen, egyénileg is tisztában legyünk azzal, hogy mi az, ami lemerít, és mi az, amivel fel tudunk töltődni. Milyen stresszkezelési stratégiáink működtek hatásosan korábban, más helyzetekben? A napi fizikai higiénéhez hasonlóan érdemes a mentális egészség karbantartására is időt szentelni, hiszen a gyógyítói hivatásban a személyiség egyensúlyban tartása kulcskérdés. 

Az előadás során áttekintjük a kiégés okait külső és belső stresszforrásokra bontva. A legújabb pozitív pszichológiai kutatások tükrében, evidence-based módszereken alapuló technikák megismertetésével pedig néhány módszert ismertetünk a mentális egyensúly helyreállításához.

 

Előadó: Dr. habil Győrffy Zsuzsanna egyetemi docens // Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézet // Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének oktatója és kutatója, az SE Mentális Egészségtudományok Doktori iskolájában szerzett PhD fokozatot pszichológiából, habilitációját egészségtudományokból szerzete. Kutatásai középpontjában közel kétl évtizede a gyógyítók testi-lelki egészségével, kiégésével és a digitális egészséggel kapcsolatos vizsgálatok állnak. Közel 100 tudományos publikáció szerzője, 2015-ben önálló kötete jelent meg az „Orvosnők Magyarországon” címmel. Vezetője a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség Munkacsoportjának és az orvosi szociológia részlegnek. 2012 óta vezet CME képzést „Kiégésmegelőzés” címen, munkájában a kiégés tudományos vizsgálata mellett nagy szerepet kap a prevenció és az intervenció lehetőségeinek kutatása.

 

 

Vissza

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.