""Nagyon fáj" - teremtésben, születésben, terápiában" - előadás

Előadásomban végiggondolom, hogy az élet fájdalommal átitatott végső, végletes tényei: a születés és a halál, a dezintegráció és integráció, hogyan jelennek meg életünk kiemelt és hétköznapi helyzeteiben pillanatról pillanatra egyszerre, egymást feltételezve és egymástól elválaszthatatlanul. Mesék és teremtéstörténetek részleteivel bemutatom, hogy a bennük megjelenő egyes nonszensz és paradox elemek miképpen ábárzolják az élet eredendő  határhelyzeteit. Filozófiai és pszichoanalitikus elméletek, terápiás esetek és szülésbeszámolók mentén keresem a választ arra, hogy  a magzati élet és a születés, az eredeti egység és az ős-szeparáció hogyan tükröződnek a későbbi élet során. A  test elhagyásásnak élménye mikor traumatizáló és miképpen válhat életben tartó, gyógyító, a test és lélek újraegyesülését szolgáló tapasztalattá?

Image
 
ELŐADÓ:
 
dr. Frigyes Júlia 
pszichiáter szakorvos
 
Frigyes Júlia vagyok, pszichiáter szakorvos. Az elmúlt 25-30 évben szakmai érdeklődésem és terápiás munkám középpontjában a szülés körüli időszak problematikája áll. Ez egy nagyon jó esélyű terápiás terület, mert az életadással a középpontban, a kisbaba jelenlétében az anyai problémák, konfliktusok forrása szinte egy az egyben feltárul és más életszakaszokhoz képest komoly erők állnak rendelkezésre a belső átrendeződéshez.
Szülésznő képesítésem is van, és bár életem egy meghatarozó időszakában jó párszáz szülésnél voltam segítőként jelen, bába végül nem lett belőlem. Oktató vagyok az ELTE Perinatális Szaktanácsadó Képzésén. Tanulmányaim, könyvfordításom ebben a témakörben jelentek meg. Van négy gyermekem és négy unokám.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.