"Működök? Nem működök? A szülési fájdalom témájának szerveződése otthon szült nők szüléstörténeteiben" - előadás

Háttér: A szülés medikális szemléletében a fájdalom, mint haszontalan, zavaró melléktermék jelenik meg, amit csillapítani szükséges. Otthon szült nők annak a ténynek a tudatában választják az intézeten kívüli szülést, hogy nem áll módjukban farmakológiai fájdalomcsillapítót igénybe venni.

Célok: A szülési fájdalom interpretációjának és a természetes szülésben betöltött szerepének a feltárása otthon szült nők körében.

Módszerek: Két éven belül otthon szült nőkkel (n=9) készültek félig strukturált interjúk. Elemzésük Tematikus Analízissel történt.

Eredmények: Az anyák a szüléssel járó fájdalmat értelmessége és funkcionalitása, hasznossága mentén a szülés folyamatának elengedhetetlen részének tartják, elfogadják, hogy a szülés szükséges velejárója. A szülés szakaszainak és a hozzájuk tartozó érzeteknek az ismerése és ezen keresztül az egyes kontrakciók kiszámíthatósága, valamint az alternatív, természetes fájdalmat menedzselő gyakorlatok és a megfelelő körülmények hozzájárulnak a fájdalom sikeresebb viseléséhez. A szüléssel és vele járó fájdalommal való önerőből történő megküzdést az anyák jutalmazónak érezték.

Következtetések: A szüléssel járó fájdalom az otthon szült nők történeteiben nem mint csillapítandó érzet, hanem hasznos, értelmes és elengedhetetlen komponensként jelent meg. A szülés középpontjában nem a fájdalomérzet csillapítása, hanem az anyák erősítése áll, a fájdalommal való sikeres megküzdés érdekében.

 

ELŐADÓ: 

 

Barcsák Júlia

pszichológus

Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Kríziscentrum – 

 

Barcsák Júlia vagyok, pszichológus. Egy évet dolgoztam iskolapszichológusként, jelenleg pedig a székesfehérvári Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Kríziscentrumban dolgozom. Az intézményben felnőtt és serdülő ellátás egyaránt folyik, legtöbbet mégis szerhasználó serdülő lányokkal foglalkozom, akik az intézmény tini lány rehabján végzik terápiájukat. Munkám mellett a Magyar Családterápiás Egyesület család és párterapeuta képzését végzem.

 

Image

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.