"PIC-it se fájjon" - előadás

Bár sokáig ennek ellenezőjét vallották, ma már tudjuk: újszülöttek úgyanúgy megélik a fájdalmat, mint a gyerekek vagy a felnőttek, de az adaptív mechanizmusaik, élletani válaszaik mások! Az intenzív osztályon sajnos sok fájdalmas beavatkozás éri az oda kerülő újszülötteket, tehát, mi, orvosok, egészségügyi dolgozók már az ajtóban tudni fogjuk: ez fájni fog. Koraszülöttek esetében még súlyosabb a helyzet: azzal együtt, hogy több ideig fekszenek az intenzív osztályon, így több fájdalmas beavatkozást élnek át, fájdalmuk felismerésére és kezelésére sokszor nincsenek meg a megfelelő eszközeink. Pedig bizonyított, hogy ezek a faktorok befolyásolják az agy fejlődését, a későbbi fejlődésneurológiai kimenetelt, tehát végsősoron kis pácienseink életminőségét.

Akkor mégis mit tehetünk, hogy időben felismerjük, megelőzzük, illetve kezeljük ezeknek a kis betegeknek a fájdalmát? Tudjuk, hogy lehetőségeink már régen túlmutatnak a hagyományos farmakológiai eszközökön – természetesen azok szükségességét és helyét nem kétségbe vonva, inkább kiegészítve, alátámasztva. A non-farmakológiai eszközök tára egyre bővül, és ezeknek ismerete és aktív használata ma már minden valamire való PIC-es orvosnak és nővérnek kutya kötelessége!

Dr. Bodrogi Eszter 

gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos

Image

Dr. Bodrogi Eszter vagyok, az ÉPC-Honvédkórház Koraszülött és Újszülött Centrumának osztályvezető főorvosa. A Semmelweis Egyetemen végeztem, egyetemista koromtól neonatológusnak készültem. A SE 1.es számú Gyermekklinikán, illetve a Peter Cerny Alapítványnál töltött tanulóévek után sokáig Londonban, az Imperial College-ban dolgoztam, 2009 -től neonatológus konzultánsként, ezt a kapcsolatot most is nagy becsben tartom, ha tehetem, rövid időket most is dolgozom ott, gyakornokaimat pedig 6 hónapos periódusokra kiküldve segítem az osztályunkon a nemzetközi szintű tudás, tapasztalat terjedését.

A Hovéd kórház PIC osztályát 2020 óta vezetem, de korábban, 2010 és 19 között is a klinikai ellátásért felelős részlegvezetőként dolgoztam. Ez a PIC úttörőként vontult be a magyarországi családbarát ellétás terjedésébe, és máig élen járunk ebben. 3-as progresszivitási szinten működő koraszülött osztályunk természetesen szülészeti osztályhoz társult érett egészséges újszülött részlegünkkel működik karöltve, szoros együttműködésben.

Dr. Pataky Rozália 

neonatológus szakorvos

Image

2008-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, majd 2014-ben Csecsemő-és Gyermekgyógyász, majd 2017-ben Neonatológia szakvizsgát tettem. Már az egyetem utolsó éveiben tudtam, hogy neonatológus szeretnék lenni, tehát a gyerekgyógyász szakképzést is ezzel a fókusszal végeztem el, két év általános rezidensi képzés után csatlakoztam a Honvédkórház PIC osztályának csapatához. Ez az osztály akkor egy óriási reformon ment át, alapjaiban változott meg a koraszülött babák ellátása, minden területen modernizáció és újítás törént (látogatási rend, anyatejes táplálás, antibiotikum-felhasználás, kézhigiéné, szülőszobai ellátás), én már ebbe nőttem bele. 2013 és 2015 között a skóciai Royal Infirmary of Edinburg-ban dolgoztam, rengeteg tapasztalatot szereztem egy nagy forgalmú, de merőben más rendszerű koraszülött osztályon. Ezekkel a tapasztalatokkal gazdagabban folytattam itthon a munkát a ( ma már ÉPC) Honvédkórházban 2015-től és a mai napig itt dolgozom, most már osztályvezető helyettesként. Közben az osztály is sokat változott, meg én is – született két kislányom -, de a szemlélet és a babákhoz való hozzáállás maradt: a lehető leg család- és bababarátabb ellátást igyekszünk biztosítani és folyamatosan tovább képezni magunkat és nővéreinket ebbe az irányba (2021 FINE képzés). Elmondhatom, hogy a mai napig öröm és egyben kihívás számomra odaállni az inkubátor mellé, beszélgetni a szülőkkel, legjobb tudásom szerint ellátni kis betegeinket.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.