"Természetes folyamatok körtáncban - A testbe fagyott fájdalom és oldási lehetőségei" - műhely

Kortanc 2Ha körbe állunk és együtt táncolunk, megtapasztaljuk a zenében, táncokban lüktető természetes erőt, egyben tapasztalatot szerzünk arról, hogy a körben állók a hétköznapitól eltérő módon jól figyelnek egymásra, egy ritmusra mozdulnak, s különállásukat egységgé oldja a kör. A kör, ami erőt ad tagjainak. Összekapcsolódik az a ritmus, ami bennünk lüktet azzal, ami időben, térben messziről jön. A zenébe, s a mozdulatokba olyan tudás sűrűsödik, ami megtartja a kör tagjait és más dimenzióba emeli őket. A táncban az egyén, a közösség öröme növekedni, fájdalma oldódni képes. A workshopon azt is megtapasztalhatjuk, hogyan lehet egy vágyott változásért együtt táncolni.

Az autentikus zenék és táncok ősi tudást hordoznak az emberi élet történéseiről, azok jellegzetes kibontakozásáról, természetes tempójáról. Ennek a workshopnak a létrehozásával abban szeretnék közvetíteni, hogy azok a perinatális szakemberek is megélhessék erőforrásként a körtáncot, akik eddig nem próbálták. A táncokról, zenékről, szokásokról avatott körtánc oktató Balázs Katalin fog mesélni, történetbe ágyazza, lépéseit megmutatja. A táncolók frissülhetnek az emberiség ősi rítusainak támogatásával, amely során árad az öröm, könnyebben oldódik a fájdalom. Mintha közben egy őscédrus erdőben járnánk, tiszta levegőjéből szippantanánk.

Ajánlott viselet: kényelmes cipő vagy mezítláb és ringó szoknya.

Fénykép & forrása: Angels dancing sun Giovanni di Paolo Condé Chantilly (1430-as évek)

 

KÖRTÁNC VEZETŐ: 

Balázs Katalin

pedagógus

 

Az ELTE Bölcsészkaron végeztem, pedagógus, műfordító vagyok. 1996-ban a "Keresztutak Konferencián" találkoztam először a Körtánccal. Huszonöt éve vezetek körtáncot, és bő húsz éve építgetem, fejlesztgetem a módszertanát. A Körtánc sokrétűsége lenyűgöző. Közösség, mozgás, zene, képzőművészet, más kultúrák megismerése, mitológia, rítus, spirituális ki- illetve betekintés… Önálló önismereti út. A balkáni néptáncaink a tápláló ritmussal, egyensúllyal ajándékoznak meg bennünket, szimbolikus táncaink pedig a lelki tartalmak (nonverbális) kifejezésének lehetőségét kínálják. Gyűjteményünk bővelkedik a női lét különböző aspektusaihoz kapcsolódó táncokban. A résztvevők életeseményeihez fűződően volt már babaváró, születést ünneplő, nagylánnyá avató, esküvői, „bölcs asszony” (azaz menopauzába érő), valamint gyászoló táncunk is. Az örömteli és a küzdelmes, netán fájdalmas pillanatokban is támaszkodhatunk a Kör megtartó erejére. A workshopon való részvételhez tánctudás nem szükséges, csak kedv és nyitottság.

Image
Image

 

 KÖZVETÍTŐ: 

Molnár Magda

klinikai szakpszichológus 

 

Klinikai gyermek-szakpszichológusként DSZIT (dinamikus szenzoros integrációs terápiás) szemlélettel dolgozom. A DSZIT-ben mi is úgy tartjuk, - mint a szüléskísérés esetén is történik - fontos, hogy a terápiás folyamatban nem mi vezetünk, hanem aktív figyelemmel és belső ráhangolódással, minden szakmai tudásunk mozgósításával vagyunk jelen és kísérjük a fejlődési - gyógyulási folyamatokat. Örömmel fedeztem föl, hogy DSZIT munkám során milyen gyakran találkozom a gyerekek különféle perinatális játékaival. A természetes folyamatok (szülés-születés, ébredés, fájdalom, elmúlás…) kísérése nem mindig könnyű feladat. Az elmúlt 14 évben rendszeresen járok körtánc-foglalkozásra. Úgy vettem észre, hogy a sokféle különleges ritmussal, zenével, költői képekkel és új táncos mozdulatokkal való ismerkedés frissen tartja a figyelmemet, segít a ráhangolódásban, személyes fejlődésemet, életutam megélését is segíti. 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.