"Testbe fagyott fájdalom és oldásának lehetőségei szomato-pszichoterápiás eszközökkel" - előadás

A perinatális időszakban elszenvedett fenyegető mértékű stressz túlterheli a magzat és újszülött érzékeny, megküzdési stratégiával alig rendelkező idegrendszerét, stresszcsökkentő mechanizmusok hiányában a disszociatív, tónusos immobilitáson alapuló ún. lefagyási reakciók jöhetnek létre (Levine, 2010). A perinatális sokk traumák lenyomatai ezért elsődlegesen a testi tónusban és zsigeri mintázatokban gyökerező védekező reakciók. A túlterhelő élmény érkezhet az anya tapasztalásából, hiszen az anya megemelkedett stresszállapota okozhatja a magzat készenléti állapotát. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy a trauma közvetlenül a magzatot vagy újszülöttet érinti, anélkül, hogy maga az anya átélné a fenyegetettséget, így a gyermek a magányos kiszolgáltatottság állapotába kerülhet.

Betegségekhez vagy a szülési ellátáshoz kapcsolódó fájdalmas vizsgálati és műtéti beavatkozások, az invazív koraszülöttellátás, valamint az ezekkel együtt járó gyakori szeparációs helyzetek a stresszállapotban átélt fájdalom-emlékezet alapjait képezhetik. A perinatális időszakban átélt fájdalmas élmények időzített bombaként működnek, az eredeti fájdalomélmény kontextusához hasonló érzelmi környezet aktiválhatja mind az átélt fájdalom, mind pedig a sokk trauma hatására előállt disszociatív állapotokat (Kulcsár, 1998).

Az előadás esetvignettákon keresztül mutatja meg, hogyan nyitja meg a gyermekvárás és az ahhoz kapcsolódó életesemények az anya testelméjében szunnyadó saját perinatális sokk- és transzgenerációs trauma lenyomatokat, és hogyan támogatható az oldódás szomato-pszichoterápiás eszköztárral.

 

ELŐADÓ: 

 

Dr. Andrek Andrea PhD

pszichológus, szomato-pszichoterapeuta

– ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék / MPPPOT alelnök -

 

1996 óta tagja, 2004 óta elnökségi tagja a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaságnak. Egyik alapítója a perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzésnek, mely 2007-ben az ELTE PPK és a Társaság közös gondozásában indult. A képzésnek azóta is szakmai koordinátora és egyik oktatója. Magánrendelésén elsősorban gyermekáldásra várva, a várandósság idején, a magzattal való kapcsolat elmélyítésében, a szüléssel, a babáról való gondoskodás dilemmáinak kérdéseiben, keresik fel anyák és apák egyaránt.

Image

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.