A SzüléSzületéS fájdalma: (f)okozzuk, vagy kezeljük?

A fájdalom-modellek és az evolúciós pszichológia szemszögéből tekintjük át: hogy lehet, hogy a szülés (ennyire) fájdalmas, és milyen „belső” megoldásai vannak ennek kezelésére a természetnek.

Ennek fényében még nagyobb súllyal kerül elő az, ha ezeket a természetes folyamatokat nem engedjük kibontakozni, ezzel (f)okozzuk a fájdalmat.

ELŐADÓ

 

dr. Varga Katalin, PhD.

pszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE Affektív Pszichológioai Tanszékének vezetője

 VargaKatalin 2024

A diploma megszerzése, vagyis 1986 óta folyamatosan az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársaként dolgozik. Kutató- és elméleti munkáiban a különféle módosult tudatállapotokkal – kiemelten a hipnózis illetve az autogén tréning – foglalkozik.

A Magyar Hipnózis Egyesületének hipnoterápiás tanfolyamát 1991-ben végezte el, és hipnoterapeutaként egyre több területen (szülészet, általános anesztézia, orvos-beteg kommunikáció, kritikus állapotú betegek) szorgalmazza a pozitív szuggesztiók alkalmazását, és általában a lélektani szempontok érvényesítését.

Egyetemi oktatóként felfigyelt arra, hogy milyen méltatlanul mellőzött a pszichológusok oktatásában (de akár a tanárképzésben is) a szülés-születés témaköre. Pályája kezdetén ún. „speciális kurzusként” tartott e témáról órákat. Ebben az időszakban jelent meg a „Szülés-születés” c. könyv, amelyet Suhai Gábor társszerzésével jegyez. Az utóbbi években több kötet szerkesztőjeként járult hozzá korszerű szakanyagok megjelentetéséhez a SzüléSzületéS minősége, a nemfarmakológiai szülészeti fájdalomkezelés ügyében.

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társasággal közösen gondozott Perinatális Szaktanácsadó posztgraduális képzés felelős vezetője és oktatója az ELTE-n.

Egyéni tanácsadásban 35 éve foglalkozik gyermeket váró párokkal. Az Aktív Szülés Program és kuratóriumi tagja alapításától fogva, a Budai Perinatális Központ munkatársa. Különféle szakmai, valamint nagyközönségnek szóló fórumon igyekszik felhívni a figyelmet e téma rendkívüli összetettségére, finom szabályozottságra, és a szülés-születés „minőségének” messzire nyúló hatásaira.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.