"Technikán túl - A szoptatási fájdalom testi és pszichés vetületei" - műhely

A szoptatási fájdalom mögött meghúzódhatnak organikus, testi okok, melynek pszichés vetülete is van. Bizonyos pszichés mechanizmusok pedig felerősíthetik a fájdalom érzetet. Előfordul, hogy organikus ok nincs, a fájdalom mégis szinte kibírhatatlan.
 
A szoptatás megkezdésének érzékeny időszakában az anyai kompetenciaérzetet egyrészt a szülés minősége, másrészt a saját testbe vetett hit befolyásolja. Olyan belső hiedelmek, mint hogy “elég jó vagyok”, “jó dolgok származnak belőlem”, “a testem jó és tápláló”, “igazán közel lenni hozzám jó és éltető” már a legkisebb kortól kezdődően kapcsolati tapasztalataink, és a belső intim narratíva nyomán formálódnak. A korai saját élmények, a kislánykori benyomások a szoptatásról, az anya szerepről, az intimitásról tanultak transzgeneraciós kontextusba helyezik a szoptatással kapcsolatos belső testi és érzelmi tudást, hozzáállást. 
 
A workshop-on esetvignetták mentén beszéljük át a szoptatási fájdalom testi-lelki vetületeit és igény szerint szupervíziós felületet nyitunk olyan eset számára, amiben a szoptatási fájdalom okozott nehézséget.
 
 
MŰHELYVEZETŐK
Image
Image

Gitidiszné Gyetván Krisztina

védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó, perinatális szaktanácsadó

2011 óta tagja a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaságnak. Perinatális tanácsadóként segít a szülés előtti és szülés utáni időszak változásainak eligazodásában és a gyermeknevelésben. Fontosnak tartja, hogy az igény szerinti szoptatás, és válaszkész gondozás folyamán az anya, a gyermek és az apa igényei egyaránt megjelenjenek. A védőnőket ezekben a témákban oktatja. Szoptatás Támogató Nemzeti Bizottság titkáraként segíti a kórházak szemléletváltását.

Ördögh Csilla

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, pszichodráma asszisztens

 

Az ELTE-PPK perinatális szaktanácsadó képzésén oktatja a szülés-születés pszichológiájával kapcsolatos, magánéleti és társadalmi jelenségekhez köthető összefüggések tudományos hátterét. Magánrendelésén elsősorban perinatális tematikában érintett felnőttek, várandós párok keresik meg, illetve kis- és nagyobb gyermekes családokkal és fiatal felnőttkori elakadásokkal is foglalkozik. Főként relaxációkkal, időnként népmesékkel dolgozik. Előadásaiban, írásaiban és szakmai konferenciákon a szülés-születés folyamatáról, a magzati élet hosszútávú összefüggéseiről, a perinatális pszichológia tudományos eredményeiről ad hírt.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.