"Úgy mozogni, hogy ne fájjon!? - Feldenkrais Mozgásműhely"

Az életet fájdalom nélkül nem lehet elképzelni. A fájdalom az Élet része, és segítője. Ha nem volna képességünk a fájdalmat érezni, bizony sokszor nagy bajba jutnánk. A fájdalom felhívja magára a figyelmet, így segít is nekünk másképpen cselekedni, megismerni, és ha hallgatunk rá, figyelembe vesszük, megtanulhatjuk jobban és jobban kezelni is. A mozgástól gyakran távol tart minket a fájdalom, és máris ott van a sokszor nehezen megszakítható ördöglakat: Nincsen mozgás, és még rosszabbá lesz a fájdalom. Ez a mi „testi -lakatunk” élő szövetű, mozog, és meghálálja a türelmes próbálkozást. Az ördöglakatot is ki tudjuk bontani, gondolkodva, türelemmel, figyelemmel. Nem igaz? A test számára a mozgás, gyógypirula. Más üzemmódra váltunk: az idegrendszer számára a kicsi és lassú mozgásimpulzusokat a komfort szerint, jól eső határokon belül tapasztaljuk meg. Inkább felfedezni tanuljuk önmagunkat, a finom mozgás lesz az eszközünk. A Feldenkrais leckék® - mozgás, tudatossággal gyakorlatok -, ebben segítenek nekünk. A műhelyen saját élményt szerezhetünk. Megoszthatunk, kérdezhetünk. Csodálatos mellékterméke ennek a folyamatnak, hogy jobban és jobban érezhetjük magunkat, pedig csak a „kevesebbet” gyakoroljuk, és a fókuszunk az érzékelésre helyezzük.

 

MŰHELYTARTÓ: 

Perényi Csilla 

Feldenkrais tanfolyam tanár, mentálhigiénés szakember

 

Több évtizedes tanítási tapasztalattal rendelkezem a mozgástanítás, sport, testnevelés, gyógyító mozgás, testi tudatosság fejlesztés, relaxációs módszerek oktatása mentén. Mentálhigiénés szakemberként komplex figyelmet szánok a hozzám fordulók támogatására. Életutam, szakmai érdeklődésem a mozgástanítás mentén egyre inkább a testi – lelki - szellemi harmónia megteremtése, támogatása irányába halad. 1988-2018. Középiskolai testnevelő és gyógytestnevelő tanárként dolgoztam. Mesterpedagógusként fejeztem be a tanári pályát. A testi tudatosság és relaxáció oktatása volt innovatív pályázatom témája, többek között. Ennek a pályaívnek szerves részét képezte, a mentálhigiénés szakember képzésben való részvételem. / 2002-2003 /, és a Relaxációs és Szimbólumterápiás egyesületben az autogén tréning oktatásához kapcsolódva elvégzett képzéseim, 2000 – 2008. A Feldenkrais tanári képzésem 2004-2008 között végeztem Baselben. Napjainkig is, alkalomszerűen nemzetközi tanári tréningeken a tanári csapat tagjaként egyéni foglalkozásokat tartok a feldenkrais - növendékeknek. 2013 - ban elvégeztem a „Sasok képzés”-t.

Az ELTE PPK fejlesztő pedagógus képzésében tanítottam 2017-2022 a „Pihentető mozgás „kurzust. 2019 –ben az Affektív Pszichológia szakon vezettem egy kurzust: „Mozgás s érzelem szabályozás a Feldenkrais módszerrel”. A Perinatális szaktanácsadó képzésben, 2020 óta meghívott tanárként a Feldenkrais módszert igyekszem megismertetni.

Jelenleg, magán úton csoportos és egyéni órákat, foglalkozásokat tartok a hozzám fordulók részére. A tanulásban, annak tapasztalati útjában hiszek. Szeretem megélni, és átadni is a hozzám fordulóknak ezt a szemléletet. Moshé Feldenkrais egyik mondatával, különösen tudok azonosulni.

… ahogyan egyre jobban megtapasztaljuk, hogy valójában mit csinálunk, és nem csak gondoljuk vagy mondjuk ezeket, fejlődésünk útjai, irányai megnyílnak.

 

Image

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.