"A zene jelentősége a fájdalom megélésében" - műhely

A zeneterápia kiemelkedő hatást mutat fel a fájdalom megélésének csökkenésében. Vajon miért?

A kutatások jól olvasható eredményei mellett a leghatásosabb felismerést a sajátélmény hozhatja. Érdemes belemerülni a hangok világába, a hangok által keltett rezgések hullámaiba, a ritmus megtartó erejébe... Ezeken a tapasztalásokon keresztül saját megéléseink adhatnak a legtisztább képet.

A műhelymunka során különböző ritmus és dallam hangszerek segítségével teremtünk lehetőséget zenei játékoknak, melyeken keresztül a zene transzferhatásait megtapasztalhatjuk, így akár a fájdalomra gyakorolt hatását is.

Image

 

MŰHELYVEZETŐ

 

Szántó Dóra Viola

zeneterapeuta és perinatális tanácsadó, édesanya, énekes, táncos, az ÉRkezés énEK® módszer megálmodója

 

Mozgás, érintés, zene, hang, szülés-születés, természet, hagyomány, egészség... Ezen témák mentén halad és alakul életem. Úgy születtem a világba, hogy valójában nem születtem. Ennek köszönhetem belső indíttatásomat, érdeklődésemet a természetes szülés témája iránt - sokat tanultam, épültem a születésem traumájának feldolgozásából, majd még többet épültem gyermekeim természetes szülésének élményéből. A művészetek befonják, átölelik életemet. Szüleim festőművészek, a festmények jelenlétében, az alkotói folyamatok természetességében nőttem fel. Az ének, a zene szervesen átjárták létemet - szüleim tudatosan és ösztönösen egyaránt zenével neveltek. Aztán a zene és a mozdulat kapcsolata vált jelentőségteljessé életemben: táncoltam, amennyit csak tudtam. A táncot valójában nem tudtam puszta előadói műfajnak tekinteni, azt kerestem, hogy hogyan jelenhet meg benne a lélek, a lélek nehézségei, a traumáink, miként lehet ezeket újraélni, hogyan lehet mozdulattal, hangzó mozdulattal oldódásukat segíteni. Így kezdett összeérni a zene, a tánc és a gyógyítás az életemben.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.