"Nőnek lenni - fájni fog?" - poszterbemutató

A poszter azt járná körbe milyen fájdalmakat tartogathat a női életút, mindezt a nők elleni erőszak (párkapcsolati/családon belüli erőszak, szülészeti erőszak) fókuszba emelésén keresztül szeretnénk bemutatni. A biológiai adottságok által is meghatározva olyan szenzitív ablakok nyílnak a női életúton, ahol egyszerre teremhet tér a virágzáshoz , a “nem elég jó” környezet azonban komoly rombolást is végezhet. Hogy illeszthetők a nők elleni erőszak egyes formái a női vérmésztériumok továbbgondolt változatához? Milyen lehet az elég jó környezet a virágzáshoz, hogy jelenik meg ebben és milyen hátrányokat szenved el a patriarchátus? A megélt fájdalmak után maradó szégyen hogyan keretezhető át,és adhat teret az (újra)kapcsolódásnak?

Image
Image

Serfőző Anikó

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, Metamorphoses meseterapeuta

 

Pszichológusi munkám második fiam születése után perinatális kanyart vett, az ELTE perinatális szaktanácsadó posztgraduális képzés elvégzése óta  magánrendelésemen az anyává válás és a szülés/születés útján nyújtok kísérést a hozzám fordulóknak. A népmesék képei a közös munkában kapcsolódást kínálnak a régen élt közösségek felhalmozott tudásával és egymással a jelenben. Perinatális területen dolgozó pszichológusként munkám során állandó iránytűként használom a népmeséket. Amellett, hogy nehéz helyzetekből kiutat mutatnak, az önmagunkhoz és a világhoz való kapcsolódás irányait is képesek jelezni.

A mesékkel való kísérő munka fortélyait Boldizsár Ildikótól tanultam. Magánrendelésem mellett együttműködöm a Budai Perinatális Központtal. Perinatális szaktanácsadó záródolgozatomat: A bábaság megjelenése a népmesékben címmel írtam.

Balogi Anna

szociológus, dúla

 

Szociológusként végeztem az ELTÉ-n, majd tanulmányaimat a Budapesti Corvinus Egyetemen Szociológia Doktori Iskolájában folytattam. 2017-2019 között elvégeztem a Békés Dúlaműhely dúlai alap- és továbbképzését.

Az EMMA Egyesület és az El Parto es Nuestro nevű spanyol szervezet együttműködését koordináltam, a közös munkából egy kézikönyv született Anyákkal anyákért – Nőszervezetek anyákat támogató megoldásai címmel.

A BMSZKI traumaérzékeny szemléletű nőgyógyászati szakrendelőjének megnyitása előtt képzőként vettem részt a szociális munkások felkészítésében. A képzés célja az volt, hogy a segítő munka során figyelmet kapjanak a női életút specifikus állomásai.

Jelenleg az Utcáról Lakásba! Egyesület sorstárs mentor és közösségi programjában dolgozom hátrányos helyzetű nőkkel. Itt is kiemelten fontosnak tartom a traumatudatos és nőközpontú szemléletet.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.